fbpx
Начало » Бакалавър » Дания – какво трябва да знам преди да кандидатствам там

Дания – какво трябва да знам преди да кандидатствам там

  • Milena Uzunova
  • 28 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Дания – какво трябва да знам преди да кандидатствам там

Ако сте ученик в последните класове и планирате да продължите образованието си в Дания, тази статия ще ви даде основната информация, от която имате нужда, за да започнете своето търсене.

Дания е сред европейските образователни дестинации, които привличат международните студенти благодарение на отлично развитите си университетски центрове, постоянните инвестиции в образованието, отличния стандарт на живот и близостта си до други европейски държави и съответно пазари на труда.

Страната си е извоювала почетно място и в световните класации на най-добрите университети. Програмите в областта на инженерните науки, дизайна, компютърните науки, биологията (и всички други природни науки) се ползват с добро реноме в цял свят. Хубавото е, че обучението в датските университети почти винаги е свързано и с придобиването на практически стаж по специалността.

В Дания може да намерите над 500 университетски програми на английски език (отделно са тези, които се преподават на датски). Важно е обаче да правите разлика между различните нива на обучение, които се предлагат там. Проверете с каква степен на образование излизате след завършване на съответния курс, защото от това зависи каква реализация може да получите впоследствие. С дипломата за професионална квалификация например няма да може да продължите обучението си в магистърска програма.

–           Диплома за професионална квалификация – Обикновено това са 2-годишни програми, които се предлагат в т.нар. Academies of Professional Higher Education (Erhvervsakademier) или University Colleges (Professionshøjskoler) . При успешно завършване получавате 120 кредита.

–           Бакалавърска степен – В Дания се издават два вида дипломи – такава за професионален бакалавър и само бакалавър. Ето и разликите.

o          Професионален бакалавър – Учи се 3 или 4 години по тясна специалност. Обучението задължително е свързано със стаж. Предлага се в професионалните академии, колежите и университети. При завършване получавате между 180 и 270 кредита.

o          Бакалавърска степен – 3 годишна програма, предавана в университетите. След нея много често студентите продължават с магистърска програма. Получават се 180 кредита.

–           Магистърска степен – 2-годишна програма след бакалавърска степен. Преподава се в университетите. За да я завършите трябва да сте покрили 120 кредита.

Висшето образование в Дания е стриктно контролирано от държавата и поради това няма проблеми с признаването на дипломите. Част от университетите и училищата работят съвместно с международни институции и успоредно с датската диплома, издават и допълнителна от сертифициращата ги организация или университет.

ИЗИСКВАНИЯ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ

За да кандидатствате в програмите на английски език във висше училище в Дания, не се изисква нищо по-различно от това в повечето европейски държави. Основното е да имате завършено средно образование и да притежавате диплома за средно образование, която да преведете и легализирате на английски език. Ако в момента на кандидатстването си все още сте ученик (тоест нямате диплома), необходимо е да предоставите академична справка от последните три години, преведена и легализирана на английски език. В случай че ви приемат, ще изискат да предоставите и дипломата си в определен срок преди започване на учебната година.

Доброто владеене на английски език е другото задължително условие. Нивото се доказва с някой от международните изпити като TOEFL, CAE, IELTS.

За да кандидатствате за учебните семестри, които започват август или септември, е необходимо да предоставите необходимите документи преди 15-ти март на съответната година. Част от университетите имат и зимен прием (тоест започват учебната година през януари). В този случай може да кандидатствате до 1-ви септември.

ТАКСИТЕ и РАЗХОДИТЕ

Официално студентите от Европейския съюз не заплащат такси в датските държавни университети. Това е навярно единствената добра новина по отношение на цените.

Всички, които отиват в Дания заради безплатното обучение, обаче трябва да си направят внимателно сметката и да преценят доколко ще имат възможност да издържат на високия жизнен стандарт в страната. Всеизвестно е, че Дания е сред най-скъпите европейски държави. Средно за живот ще са ви необходими поне 1 000 – 1 200 евро. Храната месечно ще ви струва към 500 – 600 евро, наема около 300 евро, ако сте в общежитие, и 250 – 500 евро, ако наемете самостоятелна стая.

Почти няма да намерите университет със собствени общежития. Студентите най-често живеят в квартири, разположени в близост до университета. Трябва да имате предвид, че намирането на подходящата квартира не е от лесните задачи и поради това следва да започнете търсенето максимално рано. Обикновено за това може да се обърнете към университета, в който сте приет, към консултанта в България (ако кандидатствате чрез посредническа агенция), може да потърсите и други българи и/ или студенти, които учат там, за да ви съдействат.

Ако разчитате, че по време на обучението си в Дания, ще работите и с това ще подпомагате бюджета си, по-добре не се залъгвайте. Намирането на работа, особено в днешно време и то за чужденци, които не владеят местният език, е трудна задача. Освен това обучението в повечето университети е интензивно и съчетаването на двете неща е малко трудна задача. Официално като жител на ЕС имате право да неограничен брой часове работа, но трябва да сте наясно, че немалка част от доходите ви ще отива за плащане на данъци. Вариант е, ако може да си го позволите, да работите единствено през лятото с цел да натрупате необходимия ви стаж.

Може да разгледате и сайта www.newtodenmark.dk , за да се запознаете с подробности относно живота в страната.

КАК МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ

Вариантите са няколко:

–           Да направите самостоятелно проучване на датските университети. Като начало може да започнете с официалния сайт за образование в Дания studyindenmark.dk, където ще намерите много и полезна информация.

–           Да намерите ваши познати, които вече учат там, за да ви разкажат процеса на кандидатстване и важни особености от местния живот.

–           Да посещавате провеждащите се в България изложения, където често може да се срещнете с представители на датски университети и да получите от тях информация.

–           Да се обърнете към някой от консултантите за образование в чужбина, които да подберат вместо вас подходящи програми и университети, в които може да кандидатствате.

Интересно:

Местата, където може да намерите най-много българи, са Aalborg University (AAU) и

Aarhus University (AU)

Университети, които се ползват с най-голямо доверие и са най-напред в класациите, са University of Copenhagen, Aarchus University, Technical University of Denmark, University of Southern Denmark и Aalborg University. Имайте предвид, че част от тези училища са специализирани и това не бива да ви подвежда за реномето им във всяка съответна област.

Университетите в Дания

Aalborg University (AAU)

Aarhus University (AU)

Copenhagen Business School (CBS)

Technical University of Denmark (DTU)

University of Copenhagen (KU)

IT University of Copenhagen (ITU)

Roskilde University (RU)

University of Southern Denmark (SDU)

Професионалните академии

Academies of Professional Higher Education

Business Academy Aarhus

Business Academy Southwest

Copenhagen Business Academy

Copenhagen School of Design and Technology

Dania – Danish Academy of Business & Technology

Erhvervsakademi MidtVest

International Business Academy

Lillebaelt Academy of Professional Higher Education

Zealand Institute of Business And Technology

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top