fbpx
Начало » Бакалавър » Германия – Обучение по медицина

Германия – Обучение по медицина

  • bobi
  • 24 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Германия – Обучение по медицина

Една от най-популярните образователни дестинации в чужбина – Германия, предлага страхотни възможности за получаване на престижно образование по Медицина. Практически занимания с последните технологии, задължителни стажове и достъпни такси – това са малка част от факторите, които правят избора Германия примамлив. Подобно на българската система, степента Медицина в Германия не е разделена на бакалавър и магистър. Продължителността на обучението е 6 години и половина, включващи половин година за писане на докторантура за придобиване на степен доктор на медицинските науки. Обучението основно е на немски език и е необходимо да го владеете на отлично ниво. 

Структура на програмата

Програмите по Медицина в Германия са с продължителност 6 години и половина и завършват с явяването на държавен изпит (Ärztliche Prüfung). При успешното му преминаване студентите се сдобиват с официалния си лиценз за практикуване на професията лекар. Обучението преминава през няколко фази. Първата се състои от 4 семестъра ( 2 години) и завършва с държавен изпит, чрез който се отсяват голяма част от студентите. Оценката от него има тежест 1/3 от дипломата за лекар. Втората фаза е от 6 семестъра (3 години), като обучението е под формата на лекции, практически курсове, стажове и семинари. Следващата фаза е една година клинична практика. Финалният етап е държавен изпит, който е национален стандартизиран изпит. При успешното му преминаване бъдещите доктори кандидатстват за официалния си лиценз и могат да започнат работа като сертифицирани лекари. След това следва специализацията в една от над 30 области, която е с продължителност от 5 до 6 години. Това е последната и най-изискваща фаза, която отново завършва с изпит. Тя се провежда в болници и медицински центрове, докато специализантите работят на пълен работен ден като доктори. 

Изисквания за прием и кандидатстване

Отличното владеене на немски език е първият и най-важен критерий за прием. Трябва да предоставите добри резултати от изпит TestDaf или DSH (поне ниво B2). Съществуват и опции за подготвителна година, в която да изучавате усилено немски език. Ще са ви необходими също:

  • Преведена и легализирана диплома за завършено средно образование;
  • Освен езиковите изпити, някои университети изискват и т.нар. Medizinertest(буквално – Медицински тест) за прием в специалност Медицина. През последните години има тенденция все повече университети да не го включват, но все пак трябва да проверите изрично в желания от вас.  

Съветваме ви да се свържете с избрания от вас университет, за да научите повече за конкретните стъпки при кандидатстване. Важно е да уточним, че местата за програмите по Медицина са много по-малко от броя кандидатстващи и конкуренцията е голяма. Студентите от ЕС кандидатстват през организацията Stiftung für Hochschulzulassung (Foundation for University Admissions). Необходимо е да се регистрирате онлайн и да попълните формата за кандидатстване. 

Такси и финансиране

Ако изберете който и да е държавен университет в Германия, ще платите единствено административната такса от около 300 евро на семестър. Разбира се, частните университети изискват много по-високи такси, които достигат до няколко хиляди на семестър. Ще са ви необходими и около 800-1,000 евро на месец за покриване на разходите за живот.

Немските университети не изискват такси за обучение, което обяснява и липсата на централизирана система за отпускане на стипендии. Все пак не възможности не липсват изцяло. Субсидиите на Германската служба за академичен обмен (DAAD) са добър пример за това. Също така конкретни висши училища – особено сред частните – предлагат и стипендии за успех.

Другата очевидна алтернатива за издръжка е работата. Практика е почти всички немски студенти да работят или да карат стажове по време на обучението си, а младежката безработица е една от най-ниските в Европа и света.

Избор на университет

Използваме последното издание на най-известната класация за международно образование QS World University Rankings by Subject 2018, за да ви представим най-добрите висши училища за обучение по медицина в Германия.

Разбира се, не е задължително да се ограничавате до тях, но проучването е добър ориентир за начало на вашето собствено проучване. Забележете, че във федералната република няма практика да се обособяват отдел медицински университети, както е например в България. Всички описани тук висши училища са широко профилирани. Ето ги и тях:

Място Университет Вид
1. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg държавен
2. Ludwig-Maximilians-Universität München държавен
3. Medizinische Hochschule Hannover държавен
4. Technical University of Munich държавен
5. Eberhard Karls Universität Tübingen държавен
6. Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn държавен
7. RWTH Aachen University държавен
8. Universität Frankfurt am Main държавен
9. Albert-Ludwigs-Universitaet Freiburg държавен
10. Universität Hamburg Държавен

Източник: QS World University Rankings by Subject 2018 

Програми на английски

Съществуват някои програми на английски език в Германия, но те не водят до получаване на квалификация за доктор и определено са рядкост. Това например са 17 магистърски програми, които са в продължение на вече придобита бакалавърска степен в подобна област. Повечето такива опции се предлагат от частни университети, но има и държавни висши училища катo Universität Ulm, в който се обучават магистри по молекулярна медицина.

Кариерна реализация

Успешното преминаване на обучението и получаването на лиценз дава право за практикуване на професията лекар в Германия и в ЕС. Международният престиж на завършилите лекари в Германия отваря врати за работа и в целия свят. Средните стартови заплати за лекарите в Германия са около 50,000 евро на година – което е най-високото първоначално заплащане в сравнение с всички останали области. Не е изненадващо – инвестицията на усилия и труд трябва да бъде възнаградена подобаващо.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top