fbpx
Начало » Бакалавър » В търсене на студенти университети обявяват платен прием

В търсене на студенти университети обявяват платен прием

  • bobi
  • 24 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за В търсене на студенти университети обявяват платен прием

Въпреки че редовното записване за субсидираните от държавата места в университетите не е приключило, висши учебни заведения вече започнаха да обявяват допълнителен прием на студенти.

От 29 юли т.г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) започва подаването на документи за прием на студенти в платена форма на обучение, след като след записването на второ класиране субсидираните от държавата места са заети на 99%. Допълнителен прием на студенти ще има още в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

След поредното намаляване т.г. местата за първокурсници държавна поръчка в университетите са 36 984. Платеният прием обаче остава раздут – местата в 37-е държавни университета са 7728, а в частните – 8200.

От 2015 г., когато започна реформата във висшето образование, досега целият прием е намален от 58 хил. бройки на 43 хиляди, в които влиза и приемът в магистърски и докторантски програми.

Нов прием

И тази година в УНСС ще се приемат студенти в платена форма на обучение в направления като „Икономика“, „Администрация и управление, „Политически науки“, „Право“ и др. Кандидатстването ще става с оценки от матура или от положен конкурсен изпит в който и да било университет. Семестриалните такси са между 629 и 976 лв.

На сайта на Пловдивския университет вече е публикувана информация за допълнителен прием на студенти, като за целта се провеждат и допълнителни изпити. В обявата се посочва, че част от местата са за платена форма на обучение. Става въпрос за платен прием в специалности като „Право“, „Политология“, „Стопанско управление“, „Маркетинг“, „Финанси“ и др.

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ пък предлага възможност за паралелно следване на свои студенти, като ги кани да запишат и втора специалност срещу заплащане.

След допълнителен прием в Югозападния университет ще се запълват незаети планови места, като кандидатстването започва днес и е с оценка от матура или изпит, положен в който и да е университет.

Незаети места

След като на първите два етапа в най-голямото висше учебно заведение у нас – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бяха записани 3906 новоприети студенти, във вторник излезе третото класиране, на което са приети още 940 кандидати. Записването е до 26 юли включително.

Субсидираният от държавата прием на първокурсници в университета е 5048 души, което означава, че и след записването, ще останат поне 200 свободни места. Те обаче ще са в пъти по-малко от тези през м.г., когато бе обявен допълнителен прием за 850 места държавна поръчка. Дали обаче ще се обявява допълнителен прием още не е решено.

След записването на трето класиране УНСС ще запълни субсидираните от държавата места, които са общо 3140, прогнозираха от икономическото висше учебно заведение.

Очаквания vs. реалности

Въпреки усилията на държавата да насърчи приема в направления с недостиг на кадри като „Химични науки“, „Физични науки“, „Математика“, „Химически технологии“, „Материали и материалознание“, „Религия и теология“, „Енергетика“ и „Педагогика на обучението по..“, желанията на кандидат-студентите са различни. Най-желаните специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са „Психология“, „Софтуерно инженерство“ и „Право“, макар че в първата десетка попада и „Предучилищна и начална училищна педагогика“, за обучение в която държавата ще се опита да стимулира кандидатите. Най-желани в УНСС са „Финанси, счетоводство и контрол“, „Икономика и бизнес“, „Икономика на инфраструктурата“ и „Право“.

След първите две класирания в Софийския университет са запълнени специалности, различни от тези с недостиг на кадри – „Психология“, „Публична администрация“, „Публични информационни системи“, „Английска филология“, „Арабистика“, „Китаистика“, „Японистика“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Компютърно инженерство“, „Туризъм“, „Право“ (редовна форма), „Международни отношения“, „Стопанско управление“, „Журналистика“, „Скандинавистика“, „Комуникационен мениджмънт“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“, „Физическо възпитание и спорт“. В същото време в УНСС са запълнени 99% от субсидираните от държавата места.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top