fbpx
Начало » Бакалавър » Възпитаник дари 100 000 евро на Стопанската академия в Свищов за нов фронт офис

Възпитаник дари 100 000 евро на Стопанската академия в Свищов за нов фронт офис

  • Lyubina Panayotova
  • 30 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Възпитаник дари 100 000 евро на Стопанската академия в Свищов за нов фронт офис

Нов фронт офис „Обслужване на студенти” започна да работи от началото на учебната 2019-2020 г. в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Той е създаден с дарение в размер на 100 000 евро, направено от Иван Атанасов Домусчиев – възпитаник на свищовското висше училище.

Иван Домусчиев завършва спец. „Счетоводна отчетност” във ВФСИ „Д. А. Ценов” – Свищов, през 1959 г. Вече почти 50 години живее в Германия, но не забравя родната Алма матер. В деня, когато Стопанска академия тържествено ознаменува 105-годишнината от Дарителския акт на Димитър А. Ценов (1 септември, 2017 г.), ректорът на свищовското висше училище – доц. д-р Иван Марчевски обяви, че Академията е получила дарение, в размер на 7 300 евро, от Иван Домусчиев. Според желанието на дарилия със средствата е преоборудван специализиран кабинет за обучение по застраховане и социално дело (ауд.20).

Година по-късно, на същата дата, щедрият дарител Иван Домусчиев прави второ, далеч по-значително дарение (100 000 евро), с изразена воля за използване на средствата „За развитието на науката и висшето образование в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов”. Двете дарения отреждат на Иван Атанасов Домусчиев заслужено признание и дълбок респект за второто по големина индивидуално дарение, след най-голямото, направено от Димитър Ценов, за каузата на свищовската Алма матер. Направените дарения са в рамките на кампанията „Моята скромна лепта”, която беше обявена в началото на мандата на настоящото академично ръководство.

Дълбоката благодарност на студентската и академичната общност към Иван Домусчиев за благородния жест към висшето училище в Свищов бе изразена и при официалното откриване на новия фронт офис „Обслужване на студенти”, което се състоя след тържествената церемония за откриване на новата учебна 2019-2020 година. Пред присъстващите гости, студенти и преподаватели, ректорът подчерта значимостта на направения дарителски жест и изпълни ритуала по прерязване на трикольорната лента.

Прилагайки системата за обслужване на едно гише, новооткритият фронт офис обслужва студентите, обучаващи се в ОКС „бакалавър” и „магистър” във всички курсове, специалности и магистърски програми, в редовна, задочна и дистанционна форми. Сред основните дейности на ФООС са: записване на новоприетите студенти и на студентите в по-горен курс; заверяване на студентските книжки; издаване на уверения; приемане на различните видове заявления на студентите; избор на желаните избираеми дисциплини, включени в съответния учебен план; издаване на Европейско дипломно приложение към дипломата за завършена ОКС „бакалавър” или „магистър”. За удобство на студентите, във ФООС е инсталиран РОS терминал за заплащане с банкова карта на дължимите такси за обучение.

Фронт офисът „Обслужване на студенти” се намира на първия етаж във Факултетски корпус и е в непосредствена близост до Академичната книжарница. На същия етаж са преместени офисите на деканите на четирите факултета, бек офис и залата за провеждане на онлайн защити на дипломни работи. С дарените средства са обновени фоайето и първия етаж на сградата на Факултетски корпус. В дясната страна на фоайето е обособен кът с изявени партньори на Стопанска академия – бизнес структури и публични институции, а в лявата страна е поставена витрина с част от завоюваните награди (купи, грамоти, почетни плакети) от свищовски студенти при участията им в национални и международни състезания и научни форуми.

Източник: www.svishtovtoday.com

Източник: снимки

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top