fbpx
Начало » Бакалавър » Все по-малко международни студенти в Индия! Процентите се понижават!

Все по-малко международни студенти в Индия! Процентите се понижават!

  • bobi
  • 01 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Все по-малко международни студенти в Индия! Процентите се понижават!

Индия е все по-привлекателна дестинация за международни студенти, поради добрите университети и големите възможности в страната. Но според доклад от проучване на All India Survey for Higher Education (AISHE) броят на международните студенти намалява. За пример е дадено, че през 2020-та година е имало почти 50 000, а към днешна дата са около 48 000. Това е спад с около 3% на желаещи да учат в далечната страна.

Чуждестранните студенти в Индия идват от цели 163 страни от целия свят. Най-висок е дяла от съседните страни, като от Непал има цели 28%, следван от Афганистан с 8%, Бангладеш с 6% и САЩ с 5%. В Топ 10 на страните влизат още Обединените арабски емирства с 4.8%, Бутан с 3.8%, Судан с 3.3%, Нигерия с 2.9%, Танзания с 2.7% и Йемен с 2.3%.

И въпреки, че Индия наистина може да предложи добро образование, според професор от реномиран частен университет, страната трудно намира работа на всички младежи. Възможностите са големи, но само за най-успешните, защото потокът на хора наистина не е малък. Това пък кара чуждестранните студенти да се съмняват в себе си и да избират западните страни, като по-перспективни, защото там шансът да намерят добра работа и кариера е по-голям. Индия продължава да се бори с този проблем, но класовото разделение е прекалено голямо в страната и ще минат доста години преди да се случи това.

Статистиката показва още, че броят на мъжете, които са международни студенти, е по-голям от броя на жените студенти. И данните продължават – цели 80% избират да учат бакалавър и по-малка е бройката да останалите, които искат да учат магистратура или докторантура.

Интересното е, че икономическите специалности в Индия са най-търсени, следвани от маркетинг и комуникации. Фармацията също е от желаните специалности Една от най-малко търсените специалности е дентална хирургия със само 325 международни студента.

Едно от най-големите предизвикателства на Индия е да успява да намери работа на повечето студенти, които завършват работа и то да бъде висококвалифициран труд. Борбата продължава, а ние ще следим данните

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top