fbpx
Начало » Бакалавър » Великобритания – наръчник за кандидат-студенти и родители

Великобритания – наръчник за кандидат-студенти и родители

  • Milena Uzunova
  • 28 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Великобритания – наръчник за кандидат-студенти и родители

Обединеното кралство е топ дестинацията за образование през последните десетина години. Интересът към обучение на Острова традиционно дава шанс на около 2-3 000 български кандидат-студенти да стартират своята бакалавърска степен там.

Ако сте в началото на процеса по кандидатстване и се чудите от къде да започнете, ето няколко полезни насоки.

UCAS

Това е институцията, с която ще сте неизменно свързани, особено ако сте решили да кандидатствате в държавен британски университет. UCAS е централизираната система, която обединява голяма част от университетите и колежите (около 300 институции), дава пълна информация за възможностите за обучение в над 100 000 учебни курсове, продължителност, такси и т.н. Посредством онлайн системата на UCAS кандидат-студентите могат да попълват и подават документите си, да следят резултатите си и да са информирани за целия процес около кандидатстването си.

Сроковете 

За учебната 2019-2020 година сроковете за кандидатстване са следните:

– 15 октомври е крайният срок за подаване на документи за Оксфорд, Кеймбридж и за други професионални курсове в областта на медицината, денталната и ветеринарна медицина;

– 15 януари е крайният срок, в който се приемат документи за повечето курсове;

 

Как да кандидатствате

Има два варианта за кандидатстване – единият е да го направите лично, а другият – с помощта на консултантска агенция.

Ако сте решили да кандидатствате самостоятелно, трябва да прочетете много внимателно детайлно подадената информация в сайта на UCAS. Системата е разработена по изключително опростен начин и реално, имате пълната възможност да кандидатствате самостоятелно без допълнитело съдействие от професионалист (стига да сте готов да четете).

Ако сте решили да ползвате услугите на няколкото агенции, които работят в страната, то трябва да знаете, че отново следва да сте активни и да сте достатъчно добре запознати с възможностите, с процедурите и всякакъв подобен тип информация. Не очаквайте, че консултантът ще свърши цялата работа вместо вас. Разбира се, неговата работа е да ви посъветва и да ви насочи в процеса по кандидатстване, но не и да знае по-добре от вас, къде искате да отиде и какво искате да учите.

 

Документите и изпитите

Кандидат-студентският процес в Обединеното кралство протича само по документи. Разбира се има и изключения за някои от специалностите, за които ще ви е необходимо да положите и допълнителен изпит. Като цяло процесът е чувствително улеснен и човек, стига да е организиран, може да си подготви документите и самостоятелно.

За да кандидатствате в университет в Обединеното кралство ще ви трябват задължително диплома за завършено средно образование или академична справка (най-добре от последните 3 години). Тези документи трябва да са преведени и легализирани на английски език.

Сертификатът за владеете на английски език е сред другите задължителни елементи при кандидатстването. Приемат се „стандартните” изпити като TOEFL, CAE, IELTS. Някои университети приемат и други езикови изпити, които не са толкова известни в България, затова е по-добре, ако имате такива, да попитате лично офисът до прием на студенти дали ще ви бъдат признати. Разбира се и IB дипломата също e предимство при кандидатстването.

Различните университети имат различни изисквания за нивото на владеене на английски език, затова е най-добре да проверите директно във вузовете, към които сте се насочили какви са минималните изисквания.

Написването на мотивационно писмо е сред задължителните елементи, чрез които университети отсяват кандидатурите. Затова е важно да се подготвите внимателно и да го напишете максимално добре. Повече информация за начина на писане на мотивационно писмо, очаквайте в следващия брой на списанието.

Препоръка от преподавател или друг човек, който има личен поглед върху вас и вашето развитие, е другият необходим документ, с който висшите училища изграждат предсавата си за вас и вашите възможности. Желателно е да изберете човек, който има добри наблюдения върху вашето представяне и за който сте сигурни, че ще успее добре да опише възможности ви.

За някои специалности като медицина, право, някои инженерни науки и т.н. може да ви е необходим допълнителен специализиран изпит, за който трябва да се подготвите предварително. Поради това едно от първите неща, които трябва да направите, когато стартирате кандидат-студентската си подготовка, е да изберете към какъв университет и каква специалност да се насочите. След това е необходимо да направите проверка за всички условия, на които трябва да отговаряте, да прецените дали ще имате сили и възможности да го направите и едва тогава да пристъпяте към подготовка.

 

Таксите и студентските заеми

Във Обединеното кралство съществуват максимални такси, които университетите могат да изискват от студентите. В Англия и Уелс – таксата е до 9 250 паунда, в Северна Ирландия – до 3 575 паунда и в Шотландия – безплатно (повече информация за обучението в Шотландия, може да потърсите тук).

Като жители на ЕС ние можем да кандидатстваме за финансова помощ. Факт е, че повечето български студенти във Великобритания се възползват от студентските кредити, които се отпускат от правителството. Заемът се получава при приема в университета и се изплаща след завършването и то при условие, че доходите надвишават определена сума. Последното кара много български кандидат-студенти да вярват, че образованието в Англия е безплатно, но това не е съвсем вярно. Важно е всеки студент да прецени възможностите си, както са финансиране на обучението си по време на трите години, които ще прекара на Острова, така и да помисли дали се стреми към по-висока заплата, която го обвързва с изплащането на съответния кредит.

 

Разходите за живот

В зависимост от мястото, където ще живеете, ви е нужно да разполагате с 500 – 1500 британски паунда. С тях ще може да си покриете наема, сметките, храна, учебни пособия. Имайте предвид, че някои специалности са скъпо удоволствие и учебните материали могат да увеличат доста необходимите ви разходи.

 

Полезните връзки

Ако пък искате да кандидатствате самостоятелно, интернет предлага огромен избор от информация.

Най-полезни ще са ви сайтове:

  • www.ucas.com
  • www.educationuk.org
  • www.britischcouncil.org
  • www.studyabroad.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top