fbpx
Начало » Бакалавър » Великобритания: Над 40 университета с COVID-19

Великобритания: Над 40 университета с COVID-19

  • bobi
  • 30 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Великобритания: Над 40 университета с COVID-19

Над 40 университета във Великобритания съобщиха за случаи на коронавирус и хиляди студенти трябваше да се самоизолират. Това е първият голям удар за учебните заведения в Обединеното кралство.

Университетът в Абъристуит (University of Aberystwyth) е последният, който информира, че прекъсва занятия заради нарастване на COVID-19 и обучението ще се провежда онлайн.

Въпреки, че повечето студенти са под карантина и ще продължат обучението си онлайн, от правителството обявиха, че всеки ще може да се прибере вкъщи за коледната ваканция, макар и неприятната обстановка да продължава.

В Шотландия също излязоха със становище, като министър Никола Стърджън обяви, че прибирането на студентите при техните семейства по Коледа ще бъде приоритет на образователното министерство.

И тъй като обученията в университетите са плаващи – някои са под карантина, други продължават онлайн, а трети ще продължат онлайн след 2 седмици, вече се заговори и дали трябва таксите на студентите да бъдат, ако не възстановени, то поне приспаднати. От министерството на образованието на Великобритания излязоха с официално заявление и по този въпрос, като съобщиха, че всеки университет е автономен и сам ще вземе решение по отношение на таксите. И въпреки че са автономни, общественият натиск става все по-голям и вече усилено се коментира частично възобновяване на парите и приемане на обща политика на учебните заведения какво да се случва в тази ситуация.

Някои университети все пак се опитват да компенсират ситуацията. Универсътетът Манчестър Метрополитън предлага двуседмична отстъпка за наема в кампуса, както и ваучери за храна от 50 паунда за студентите.

Несигурността във Великобритания се разпростира толкова бързо, че дори не могат да се вземат адекватни мерки. Всеки ден ситуацията се променя. Студентите стават все по-недоволни, че са напуснали дома и държавата си, за да дойдат на място, в което трябва да се обучават онлайн и трябва да плащат квартири. Всеки се притеснява да не хване вируса и да не успее да се прибере у дома при семейството си.

Най-интересното е, че иформацията, че 40 университета са с коронавирус идва от самите учебни заведения, а не от правителството. Правителството упорито премълчава всяка статистика, не обявява в уебсайтовете информация и единствено академичните среди с комуникация помежду си информират обществото какво се случва.

До този момент официалните данни са, че в университета в Манчестър Метрополитан около 1700 студента ще бъдат под карантина, а 127 теста са били положителни. В Глазгоу 600 студента са в изолация, а положителните тестове са 172. В Queen’s University Belfast – 100 студенти под карантина и 30 положителни случая на коронавирус.

Студентите недоволстват. Обвиняват университетите, че те са им казали да дойдат на място и че ще бъдат взети всички мерки, с които да бъдат защитени. И все пак това не се е случило. Много от студентите и да искат не могат да се приберат у дома, защото ги е страх да не заразят евентуално родители и семейство. Затова остават затворени и това продължава да трупа напрежение.

Грубата статистика, която идва от академичните среди е, че почти една трета от университетите са имали случаи на Covid-19, а семестрите са едва в началото си. Въпросът е какво ще се случва оттук нататък?

Балансът изглежда все по-трудно осъществим. На студентите им бе обещано лекции на живо, а сега обученията преминават в оналйн обучение, за което плащат квартири, които можеше да спестят. Все по-трудно става и намирането на работа за студенти в тази ситуация, което още повече нажежава страстите.

Никой не може да вземе категорично решение към този момент какво ще се случва с младите студенти… Университетите, които винаги са държали на своята автономност, в момента сякаш са на изчакване и искат друг да вземе трудното решение, вместо тях. Продължаваме да следим случая!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top