fbpx
Начало » Бакалавър » Ванина Мартинова: Без практически опит в зъболекарски кабинет следването е ужасно трудно

Ванина Мартинова: Без практически опит в зъболекарски кабинет следването е ужасно трудно

  • netpro
  • 12 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Ванина Мартинова: Без практически опит в зъболекарски кабинет следването е ужасно трудно
Erlangen

Визитка:

Име: Ванина Мартинова

Специалност: Стоматология

Университет: Friedrich Alexander Universität Erlangen-Nürnberg

Държава: Германия

Следваш специалност Стоматология в Friedrich Alexander Universität ErlangenNürnberg, Германия. Разкажи ни нещо повече за университета и специалността.

Моята специалност се смята за една от най-престижните и трудни специалности в Германия. Преди човек да предприеме стъпката да следва стоматология в този университет, трябва да има предварителна подготовка по много и различни дисциплини За да се справи успешно със следването, особено важно е да е добре запознат със зъботехниката, която e не толкова популярна сред българските кандидати. Студентите, които учат моята специалност, са преобладаващо на възраст над 25 години и вече успешно са завършили професионалната си квалификация по зъботехника. Има дори такива с кариера зад гърба си, които желаят да се развият като специалисти на следващо ниво. Не препоръчвам на българските кандидатите за стоматология в Германия да се впускат в тази специалност, без да имат поне 1 година практически опит в зъболекарски или зъботехнически кабинет, защото следването им ще бъде ужасно трудно още от първите седмици.

Как се насочи към този университет?

Към Университета в Ерланген-Нюрнберг ме насочи моята учителка по немски език, която преподава Германистика в същия университет.

През какви етапи премина кандидатстването ти?

Кандидатстването ми протече в няколко етапа – обърнах се към консултантската агенция ЕДЛАНТА, която направи проучването за изискванията и ме насочи кои са нужните документи. После възложих на преводаческа фирма преводите и легализацията, след което с консултант на ЕДЛАНТА попълнихме кандидатурата в специална онлайн платформа за медицински специалности и накрая изпратих документите с куриер.

Какви са изискванията към студентите в твоята специалност?

Изискванията на преподавателите, асистентите и професорите в университет Ерланген-Нюрнберг са много високи. 

Академичният процес по-различен ли е от този в България? Какви плюсове виждаш в обучението в чужбина?

Академичният процес в Германия за специалност Стоматология няма нищо общо с този в България. Обучението там започва с труден всекидневен курс, наречен “Vorklinikum”, който изисква прецизни зъботехнически умения и владеене на перфектен немски език. Без тези две умения, меко казано, за един студент е невъзможно да се справи. Системата на обучение – в сравнение с тази в България – е изцяло в обратен ред. Първо се започва не с теория, а с практически курсове, което според мен е правилният начин студентът да бъде въведен в тази специалност. Тестовете и изпитите са всекидневие и по този начин се поддържа високото ниво на обучаващите се. 

Какво мислиш за преподавателите? 

Преподавателите са работещи стоматолози, иноватори, показващи най-новите техники и материали в тази област/ професия.

Как се справи с адаптацията си в страната? Кое ти беше най-трудно в началото?

Адаптацията в страната е може би най-голямото препятствие, което един студент в Германия трябва да премине. В града, в който е моят университет, живеят предимно германци. Броят на българите и като цяло на емигрантите е много малък. Това прави адаптацията много по-трудна, но също така дава възможност за по-лесно научаване на немски език и за опознаване на местните нрави и традиции.

Какви са впечатленията ти от града? С какво е известен? На теб харесва ли ти?

Ерланген е известен като града на велосипедите в Германия. Почти всички се придвижват така, затова е важно малко след установяването си там човек да си купи или да вземе под наем велосипед (магазини и сервизи за велосипеди има почти на всяка улица).

Ерланген е малък град, но в него има най-много клиники и болници в цяла Бавария. Това се дължи на факта, че в Ерланген се помещават всички медицински специалности, предлагани от FAU. Факултетите на останалите специалности са разположени в Нюрнберг. Според мен Ерланген не е подходящ град за млади хора, желаещи да се забавляват постоянно, а по-скоро за тези, които отиват там за се посветят изцяло на следването си. На 5 минути с влак се намира Нюрнберг – много по-голям и интересен град, където винаги може да намерите зaбавления.

Има ли други българи в университета? Помагате ли си?

В моята специалност има само още един българин за разлика от повечето други специалности в немските университети. Средата е много конкурентна и общо взето никой не помага на другите.

Как прекарваш свободното си време?

Разхождам се с приятели в Бавария. За студенти се намират всякакви забавления. Пътуванията с влак са много евтини за студенти и може да обиколите цяла Германия и така да видите много различни места. Постоянно има концерти на известни изпълнители, фестивали и най-различни партита. В Нюрнберг човек може да отиде на разходка, на дискотека или в някой от многобройните барове. Лично на мен този град ми стана любим от пристигането ми в Германия. Младите хора имат всякакви предложения за забавления и то на много ниски цени. Когато искаш да разпуснеш от ученето и да се позабавляваш, винаги може да се намери къде и с кого.

Какво би посъветвала бъдещите кандидат-студенти, които обмислят възможността да учат в чужбина?

Нека да преценят много добре своите възможности, мястото на което отиват, и естествено – да проучат от всякакви източници критериите на обучението в дадения университет.

Препоръчвам също така на тези, които искат да учат стоматология, да се поинтересуват има ли други българи, които ще учат с тях, защото когато хората са повече и адаптацията е по-лесна. Първоначално е много добре да има човек, с когото да можеш да говориш своя език и който да ти помага с лекции и за неща, които не си разбрал, защото те са много.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top