fbpx
Начало » Бакалавър » Бях на олимпиада по математика в Цюрих и това ме вдъхнови!

Бях на олимпиада по математика в Цюрих и това ме вдъхнови!

  • bobi
  • 16 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Бях на олимпиада по математика в Цюрих и това ме вдъхнови!

Ирина Софронова

е една от отличничките на СМГ. След края на обучението си в софийската гимназия тя е приета в един от най-добрите университети в Европа – ETH Zurich със специалност „Машинно инженерство“.

Как е животът в Швейцария? Различен ли е?

Досега животът в Швейцария ми харесва. Безспорно е по-различен от този у дома, но човек бързо свиква с него. Това, което досега най-много ме затруднява, е езикът – в тази част на Швейцария се говори т.нар. швейцарски немски, който доста се различава от стандартния немски.

Швейцария не е в ЕС. Какви са разликите при студентите?

Според мен в самия учебен процес няма много различия, но има други изисквания за признаване на дипломата за средно образование, които правят процеса на кандидатстване по-сложен в сравнение например с този в Германия.

В кой университет си и каква специалност? Как попадна там?

Следвам „Машинно инженерство“ в ETH Zurich. В момента съм втори семестър. Миналата година кандидатствах и бях приета да уча тук. През 2017 година участвах в националния отбор на Европейската олимпиада по математика за момичета, която тогава се проведе в Цюрих. Това ме вдъхнови да проуча как мога да стана студент тук.

Това е един от най-престижните университети в Европа. Какви хора има там? От какви националности? За какво си говорите?

В бакалавърските специалности студентите са главно швейцарци (около 80 процента), но има и студенти от Германия, Австрия и други главно европейски страни. В магистърските специалности има повече интернационални студенти, главно защото обучението при тях е на английски език, а при бакалавърските е само на немски.

Къде спите? Как са общежитията?

Лично аз живея в общежитие в двойна стая. Някои общежития са към университета, но всеки сам има право да реши къде да живее. В сравнение с квартирите общежитията са на разумна цена, но все пак това е Цюрих.

Какви са предимствата и недостатъците да учиш в Швейцария?

Тъй като все още съм в началото на висшето си образование, нямам ясно изразена позиция по този въпрос.

Учебният процес как минава? Как са разделени семестрите и изпитванията?

Всеки ден имаме лекции и упражнения. Лекциите се провеждат в аудитории, докато на упражненията сме разделени на групи от около 20 души всяка. На година има два семестъра – есенен и пролетен – от 15 септември до 23 декември и от 15 февруари до 31 май съответно. Има две сесии – зимна през януари и лятна през август.

За всички студенти, които искат да кандидатстват там, какво би ги посъветвала и какво трябва да следят най-много?

Изискванията за прием на всеки университет са различни, но конкретно за моя бих ги посъветвала достатъчно рано да проверят на сайта дали изпълняват изискванията за прием без изпит, или в противен случай да започнат да се подготвят за приемните изпити, които се провеждат в края на август.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top