fbpx
Начало » Бакалавър » Българските училища във Великобритания

Българските училища във Великобритания

  • bobi
  • 25 ное. 2021
  •  Коментарите са изключени за Българските училища във Великобритания

Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на Република България в Лондон

Със своята 26-годищна история и традиции Българското училище „Иван Станчов”към Посолството на Република България в Лондон се е утвърдило и превърнало във важна институция за живеещите в Лондон българи. Основната му цел винаги е била да предоставя качествено образование по български език и литература и по родна история. Популяризирането на родния език, народните традиции, песните и културата на българския народ представляват важна част от дейността на училището.​

През годините училището се разширява и обхваща все повече български деца, за да се превърне в най-голямото в момента българско училище в чужбина с над 260 деца. През всичките тези години целта е била да се приобщят колкото се може повече ученици, защото има десетки хиляди деца на училищна възраст, необхванати от образованието по роден език във Великобритания. В подкрепа на тази цел училището поддържа  много добри контакти и си сътрудничи с всички други училища във Великобритания.

Директор на училището е Снежина Мечева.

Българско школо „Васил Левски“, Баркинг, Лондон и Българско школо „Розова Долина“, Тотнъм, Лондон

Първият звънец в Българско школо „Васил Левски“ удря на 18 Януари 2009г, като в началото започват с 20 деца, а днес в училището се обучават повече от  450 българчета.

Българско школо „Васил Левски“ е вписано в „Списък на българските неделни училища в чужбина“, утвърден със Заповед на министъра на образованието и науката .

Училището е лицензирано и отличено от МОН, като едно от най-добрите български училища в чужбина. Работи по програми и учебници одобрени и препоръчани от МОН.

В края на учебната година, всеки ученик посещавал редовно учебните занятия, получава свидетелство за завършени брой учебни часове по изучаваните предмети за съответен клас. Копие от свидетелството се предоставя и на МОН.

БГ школо ,,В. Левски“ приема ученици през цялата учебна година, ако те идват от друго българско училище или от България.

Таксата за всички настоящи ученици е £200 и включва пълен курс на обучение / 34 – 36 учебни според учебната програма на съответния клас, съобразена с изискванията на МОН/, учебници, учебни тетрадки, помагала, консумативи,  материали и различни извънкласни клубове по желание . Плаща се еднократно в началото на учебната година. Tакса не се връщат при евентуално отписване от училище по независещи от училището причини.

Таксата за всички новозаписани ученици  за учебната 2021/22г. e £249 и включва административна такса от £49.00 /плаща се еднократно при записване/ и £200 за пълен курс на обучение / 34 – 36 учебни според учебната програма на съответния клас, съобразена с изискванията на МОН/, учебници, учебни тетрадки, помагала, консумативи,  материали и различни извънкласни клубове по желание . Плаща се еднократно в началото на учебната година. Депозит/такса не се връщат при евентуално отписване от училище по независещи от училището причини.

Училище Боянъ Мага – Лондон

Училище Боянъ Мага е открито през март 2011 година в централен Лондон.

За три години се разраства с пет клона. Броят на децата през 2017г. надхвърля 300.

Училището работи със собствена Методика на живата природа – 123.

Подкрепящи методики: Сугестопедия, Валдорфска, Монтесори и други иновативни методики.

Децата учат:

  • с движения (игри, танци, драма)
  • с радост (игра, пеене, рисуване, поезия в група) и разбиране (много практически занимания – писане, четене, проекти).

Знанието е трайно, а домашните са сведени до минимум.

​​​​Малки групи, академични и индивидуални насоки, топли и близки отношения между учители и деца, приятни и достъпни  методи на преподаване, развиващи и ценящи творческото мислене и артистичните дарби на детето.

Програмата за обучение  е изготвена по методическите указания на Министерство на образованието и науката. Работи се с учебници одобрени от МОН, но с най-нови методи на преподаване – Принципите, Законите и Методите на Беинса Дуно и сродните на тях – Сугестопедия и Валдорфска педагогика.

Преподавателите  съдействат и подкрепят  личните нужди на всяко дете, по пътя на обучението, което се превръща в незабравимо пътешествие, в света на познанието.

Българско училище „Св. Климент Охридски“, Годалминг, Съри

Българското училище ” Св. Климент Охридски ” в гр. Годалминг, Съри отваря врати за своите първи ученици през 2010 година. Училището е открито в присъствието на тогавашния посланник на Република България в Обединеното Кралство – г-н Любомир Кючуков и тогавашния културен аташе, г-жа Александрова. Училището е пълноправен член на Асоциацията на български училища в чужбина.

През учебната 2011-12 училището работи по програмата ‘Роден език и култура зад граница”.

От учебната 2012-13 училището работи съгласно изискванията на постановление 334/08.12.12 на Министерството на образованието на Република България.  Със заповед ПД 09-397/09.04.2012 година на министъра на образованието, младежта и науката, училището е включено в списъка на българските неделни училища в чужбина с  произтичащите от това последствия, най важното от които – признаване на издаваните свидетелства за завършен клас от Образователното министерство на Република България.

Обучението на учениците в училището се извършва съгласно изискванията и програмата за българските неделни училища в чужбина. Учениците разполагат с пълен комплект учебници и учебни помагала утвърдени от МОМН на РБ. Училището се помещава в сградата на Broadwater Secondary School в гр. Godalming, в което ползват класната стая за чуждоезиково обучение. Разполат с интерактивна дъска, компютър, интернет, прожектор и мултимедийна програма за презентация на уроците.

През ваканциите учениците посещават клуб,,Аз съм българче” и Art class.

Българско училище „Звънче“

В българско училище „Звънче“ децата  се запознават с красотата и звучността на българския език, с класическите български произведения и с древната история на България в топла, уютна обстановка,с професионални, високо квалифицирани преподаватели.

В училището се предлага обучение в напълно обзаведени, високо-технологични класни стаи, с персонален подход към всяко дете, следвайки най-новите тенденции в педагогиката и методиката. Уроците се обогатяват с познавателни игри и арт занимания.

Освен задължителните часове по български език, литература, история и география учениците от „Звънче“ се докосват до магията на българските фолклорни танци в извънкласните мероприятия с титулувани хореографи и специалисти по приложно изкуство.

Годишнa таксa за едно дете:

  1. За ученици от предучилищна група до 7 клас:

£280.00 платена на един път до 1 септември 2021 г.

£310.00 платена на един път или 2 пъти по £155.00, платена след 1 септември 2022 г.

  1. За ученици от 8 до 12 клас:

£160.00 платена на един път до 1 септември 2022 г.

£190.00 платена на един път или 2 пъти по £95.00, платена след 1 септември 2022 г.

  1. £100.00 на година за ученик, който се самоиздържа

Българска школа за Медуей и Кент в град Рочестър

Българска Школа Медуей е регистрирана в списъка на българските неделни училища в чужбина на българското министерство на образованието.

Школата се провежда всяка събота от 09:30 – 13:00  в сградата на гимнзията Томас Авелинг в Рочестър. Адресът е: The Thomas Aveling School, Arethusa Road, Rochester, Kent, ME1 2UW

Програмата е походяща за деца от 5-16 години и е разделена на два основни предмета изучавани в 7 класа – от подготвителен до 6 клас:

– изучаване на български език (писмен и говорим) и литература;

– изучаване на българска история.

Годишната такса за регистрация за всички курсове на асоциацията е: £75

Българско училище „Чучулига“, Кройдън

Училището стартира своята дейност в началото на септември 2016 г. и вече повече от пет години продължаве да работи с родителите и децата от Кройдън, Кейтъръм и други близки райони в Южен Лондон.

Както в предходни години, така и през учебната 2021-2022 г. организира две форми на обучение.

  1. Присъствено обучение: в класните стаи на двете бази на училището
  2. Дистанционно обучение, което се провежда онлайн с използване на обучаващи платформи. Учителят работи с малки групички деца от един клас при непрекъснато взаимодействие между него и учениците.

Обучението се провежда в съответствие с Постановление на МС № 90 от 29 май 2018 г. за българските неделни училища в чужбина с изменения и допълнения от 2 октомври 2020 г.

Българско училище „Чучулига“ е вписано в Списъка на Министерството на образованието и науката (под № 27) и работата му се наблюдава от него; училището получава от МОН и финансова подкрепа за провеждане на своите дейности.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top