fbpx
Начало » Бакалавър » Как да учим за британска диплома в България?

Как да учим за британска диплома в България?

  • Lyubina Panayotova
  • 12 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Как да учим за британска диплома в България?

Кризата с COVID-19 промени драматично картината на глобалното висше образование. Голямо международно проучване на един от световните лидери за анализ на висшето образование QS Quacquarelli Symonds сочи, че към началото на месец април 63% от анкетираните младежи, интересуващи се от обучение в чуждестранен университет, казват, че ще отложат следването си с година.

Ситуацията в България не е по-различна – налице е тотално преосмисляне на приоритети, идеи и планове и все повече възникващи въпроси и несигурност. Това важи както за завършващите ученици, които са имали намерение да кандидатстват в чужбина през настоящата година, така и за българските студенти, вече стартирали обучението си в редица европейски и американски университети.

На този фон нараства нуждата от предлагане на алтернативи и гъвкавост от страна на висшите училища. Добър пример в тази посока дава Висше училище по мениджмънт – Варна (ВУМ), което предлага атрактивни възможности за младите хора. ВУМ предлага достъпно обучение, провеждано изцяло на английски език, в бакалавърски и магистърски програми в областите бизнес, маркетинг, мениджмънт, информационни технологии, туризъм, хотелиерство и кулинарни изкуства.

 

Международно признание

Дългогодишните усилия и активността на академичната общност на ВУМ неизменно водят до международно признание. През академичната 2019/2020 г. във ВУМ се обучават студенти от близо 60 страни. Магистърската програма по международно хотелиерство и мениджмънт на туризма е на 15-то място в света (2019 г.) според Eduniversal Best Masters, а тази по бизнес администрация – на 5-то място в Централна и Източна Европа (2019 г.). Нещо повече, през 2019 г. университетът е класиран за трета поредна година на първо място в света по критерий „Мобилност на студенти“ според рейтинговата система U-Multirank. На практика всички студенти на ВУМ имат достъп до участие в мобилност с цел обучение или практика, което се финансира по програма Еразъм+. В рамките на целия курс на обучение всеки студент на ВУМ реализира поне една Еразъм+ мобилност в страна от ЕС с минимална продължителност от три месеца.

 

Двойна диплома – българска и британска

През последните десет години ВУМ изгради мрежа от устойчиви академични партньорства. По-конкретно, висшето училище има договори с над 100 университета в Европа за взаимно признаване на образователни кредити (изпити) и периоди на обучение.

На първо място, ВУМ се гордее с над десетгодишното си стратегическо академично партньорство с университета Кардиф Метрополитън (Cardiff Metropolitan University) във Великобритания, което дава възможност на студентите да завършат висшето си образование, обучавайки се в България и придобивайки едновременно две дипломи – българска и британска. Висше училище по мениджмънт е акредитирано както от Министерство на образованието и науката на Република България, така и от Британската акредитационна комисия (BAC), член на Европейската асоциация за осигуряване на качество във висшето образование, а образователните програми са синхронизирани с тези на Cardiff Metropolitan University и отговарят на стриктните изисквания не само на българската, но и на британската система за висше образование. Казано накратко, ВУМ предлага обучение по британски стандарти в България, с възможност за придобиване на две дипломи – една чудесна алтернатива за всички млади хора, планирали да учат във Великобритания, но объркани от многото неизвестни около Брекзит и ограниченията, свързани с COVID-19.

 

Възможност за трансфер в партньорски университети

За кандидат-студенти, планирали обучение в страни като Австрия, Белгия, Германия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Франция, но силно притеснени днес от ситуацията с разпространението и последствията от COVID-19, ВУМ предлага възможност да стартират обучението си в рамките на два или три семестъра с право на последващ трансфер към някой от партньорските университети на ВУМ в тези страни. Освен драстично намаление на разходите за обучение и живот, този вариант ще позволи на студентите и на техните родители да изчакат спокойно отминаването на кризата с COVID-19, като междувременно се възползват от възможностите за качествено образование и обмен, които ВУМ предлага. Нещо повече, по този начин кандидат-студентите няма да загубят година от своето обучение, а при успешно завършване, отново ще придобият две дипломи – от ВУМ и от съответния партньорски университет.

Освен за кандидат-студентите, планирали обучение в чужбина, екипът на ВУМ е помислил и за тези, които все още не са достатъчно уверени в своите знания по английски език. Те имат възможността да стартират обучението си в кампуса на ВУМ в Добрич, като през първия семестър или година изучават планирате в учебната програма модули на български език, паралелно с интензивно езиково обучение, като след това могат да се прехвърлят в англоезична специалност на ВУМ.

Накрая, ВУМ подава ръка на всички студенти, които вече учат в чуждестранни университети, но се колебаят дали да продължат обучението си зад граница през академичната 2020-2021 година. На тях ВУМ предоставя възможност за трансфер чрез признаване на образователните им кредити и продължаване на обучението им във висшето училище за получаване на българска и британска диплома.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top