fbpx
Начало » Бакалавър » Безплатно образование в руски университети за 225 българи

Безплатно образование в руски университети за 225 българи

  • bobi
  • 28 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Безплатно образование в руски университети за 225 българи

225 български граждани имат възможността да се обучават безплатно в бакалавърска, магистърска или докторантска програма в един от 898-те университета в Русия.

Програмата за съвместно сътрудничество стартира през учебната 2013/2014 г. Оттогава в нея са се включили над 800 български граждани. Те получават стипендия за обучението си и финансиране за общежитие, а някои университети предоставят и стипендии за отличниците.

Програмата предлага бакалавърска степен, магистратура, специализация, аспирантура, докторантура, повишаване на квалификация, стаж по специалността. Ежегодната квота е в рамките на 15 хил. места, разпределящи се между повече от 160 държави.

Квотата за България всяка година се увеличава-през 2013 г. е 50 човека, а през 2018 – 220 (при подадени 450 заявки). Досега по тази програма в руски университети се обучават или вече са завършили над 800 граждани на Република България. Подборът на кандидати се осъществява на два етапа, а самото кандидатстване е само в няколко стъпки, онлайн на RUSSIA.STUDY.

Владеенето на руски език не е задължително, но е предимство при равни други условия.

При подбора на кандидатите най – важен критерий е успехът. Той се доказва с помощта на академична справка или диплома. При подаване на документите си кандидатите за висше образование в Русия трябва да предоставят още медицинска справка за общото си здравословно състояние, както и такава за ХИВ. Те трябва да имат и валиден паспорт. Към набора от документи кандидатите трябва да попълнят и анкета, в която да посочат специалността, която желаят да учат, както и от 3 до 6 университета, в които имат желание да се обучават.

Информационна среща ще се проведе на 1 февруари, петък, от 17:30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.  Организатор е Руският център в библиотеката със съдействието на Посолството на Руската федерация в България. В срещата ще участва Роберт Шестаков – съветник в посолството, представител на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация (РФ).

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top