fbpx
Начало » Бакалавър » Австрия – ниски такси и добро образование

Австрия – ниски такси и добро образование

  • bobi
  • 22 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Австрия – ниски такси и добро образование

Искате добро образование в чужбина, но нямате бюджет? Търсите ниски такси, но все пак добър стандарт на живот? Австрия може би е вашият отговор на въпросите.

Държавата е една от страните в Европа, които дават качествено образование и прекрасен студентски опит. Разходите в държавата са изключително приемливи. Да, ако беше преди 20 години, щяхте да попаднете на безплатно образование за всеки, но въпреки това и днес цените са ниски, а животът в Австрия – прекрасен! Нека не забравяме, че градът девет поредни години печели наградата за най-добър град за живеене в света според престицната класация на Mercer.

Но нека разберем повече за Австрия.

Австрия

Това е една малка красива европейска страна, която граничи с Германия, Чехия, Унгария, Словакия, Италия и Швейцария. Столицата всички я знаем – Виена, като тя е дом на прекрасни дворци. Австрийците се гордеят и със своите славни личности, които са деца на тази земя, а именно Моцарт, Щраус и Зигмунд Фройд.

Като едно от основните предимства е и централното ѝ разположение в Европа. Това също е основен фактор, който я превръщат в една от водещите дестинации за образование в чужбина.

Нека не забравяме, че Виена се намира и на 1000 километра от България и може лесно, бързо и сравнително евтино човек да пътува между двете страни. Културата, традициите в образованието, красотата и архитектурата, историята са други фактори, които тежат в полза на решението да се учи там. Животът във Виена е уреден, човек може да си свери часовника по движението на градския транспорт, като изключим известна доза бюрокрация, всичко работи в услуга на човека.

Като извод и с оглед на фактите – осланяйки се на дългогодишните си традиции в предоставянето на първокласно обучение в и извън класната стая, превъзходни спортни занимания и богат музикален и културен живот, Австрия предоставя една незаменима безопасна и стимулираща среда на обучение за международни ученици.

Кандидатстване

Влизането в университет в Австрия е лесно достъпно за бакалавър, защото целта е страната да дава възможност на широк кръг кандидати да започнат обучението си. По-трудната част остава успешното завършване, тъй като се изисква висока мотивация, лична организация и много сериозна инвестиция на труд и усилия.

В университетите започват големи на брой курсове, които още през първите семестри бързичко оредяват. В този смисъл, високата диплома от училище не е директен критерий за прием, но е важен показател за готовността на кандидата да положи усилия, както и за личната му организация и мотивация, а това са уменията, които до голяма степен предопределят успеха в университета.

За голям брой специалности основният критерий за прием е резултатът от приемния изпит. Това са специалностите, за които се кандидатства най-масово в Австрия като информатика, икономика, публицистика, психология, медицина и фармация.

Тъй като немският е основният език на преподаване, се изисква добро владеене на езика – ниво С1. Нивото на владеене се удостоверява с един от следните сертификати: Test DaF TDN4, Goethe Zertifikat C1, ÖSD C1 или DSD KMK II. За специалностите, в които обучението се провежда на английски, езиковите знания се доказват с международно признат сертификат за съответното ниво, което се изисква. По правило, сертификатите трябва да не са по-стари от три години.

Такси

И тъй като заговорихме за таксите за образованието в началото, то те са наистина ниски и достъпни. Първата година имате тъй наречения „толеранс“ и не плащате нищо. От втората година вече плащате по 363 евро на семестър. Тези цени са само за граждани на ЕС, разбира се, иначе цените са двойни.

Може би е важно, когато говорим за цени, и да кажем за разходите за живот. Знаем, че това е субективна цифра, защото много зависи от начина ви на живот, както и навиците ви.

Средно между 800 и 1000 евро ще са ви напълно достатъчни, като разбивката е следната:

  • Настаняване – 250 до 350 евро.
  • Храна – 250 евро
  • Лични (книги, пътувания, ресторанти) – 300 евро.

 ТОП 10 университета в Австрия

Място Университет Град
1.        University of Vienna Виена
2.        Technische Universität Wien Виена
3.        Graz University of Technology Грац
4.        Universität Innsbruck Инсбрук
5.        Johannes Kepler University Linz Линц
6.        University of Klagenfurt Клагенфурт
7.        Karl-Franzens-Universitaet Graz Грац
8.        Paris Lodron University of Salzburg Залцбург
9.        Medical University of Graz Грац
10.    Medical University of Innsbruck Инсбрук

 Източник: QS Ranking 2022

 Виенски университет – University of Vienna

Виенският университет е най-старият университет в Австрия. Основан е през далечната 1365г. от херцог Рудолф IV. Университет не само, че е най-старият в държавата, но и е целия немскоговорящ свят, както и един от най-големите в Централна Европа.

Със своите 178 програми и над 45 000 активни студента, учебното заведение е най-голямата и разнообразна образователна институция в Австрия.

Преподавателите са над 7000 човека, като освен това, Виенския университет е и най-голямата изследователска институция в Австрия. Целта му е, освен да поддържа широк спектър от изследвания, то и да популяризира иновативните и нови идеи на младите студенти и преподаватели из цяла Европа и света.

Това, с което се гордее университета, са над 300 еразмус партньорства, които се използват целогодишно от студентите, като посещават над 130 държави и имат повече от 10 000 лекции по света.

Виенският университет има и неофициално име сред австрийците. То е „Hauptuni“, което на немски означава „Главният университет“.

Виенски технически университет – Technische Universität Wien

Виенският технически университет е едно от големите висши училища във Виена.

Основан е през 1815 година като Императорски политехнически институт, като това е първият технологичен университет в немскоговоряща Европа.

Днес университет има високо международно и национално признание в преподаването, така и в научните изследвания и иновации.

Виенският технически университети има цели осем факултета, като обхваща всичките класически инженерни дисциплини.

Към днешна дата университетът има около 4 500 преподаватели и 28 хиляди студенти.

Graz University of Technology

Техническия университет на Грац е един от петте университета в  провинция Щирия-Австрия. Основан е през 1811 година от Архидук Йоан Австрийски и понастоящем се състои от седем факултета.

Предлага 18 бакалавърски и 33 магистърски програми, от които 16 на английски, включващи цялата сфера на технологиите и естествените науки. Подготовката за докторска степен е организирана в 14 англоезични докторски програми.

Университета има повече от 13 000 студенти, като около 2000 завършват всяка година. Едно от предимствата на учебното заведение са съвместните учебни програми с Университета на Грац.

Universität Innsbruck

Основан през 1669 г. от император Леополд I, университетът Инсбрук (Leopold-Franzens-Universität Innsbruck) днес е най-голямото висше учебно заведение в западна Австрия и един от най-добрите университети в страната за икономически, хуманитарни и технически науки.

Университетът предлага бакалавърски програми в най-различни сфери: инженерни, природни науки, хуманитарни, обществени науки, право, архитектура. Сред специалностите, които бихте могли да изучавате, са: електротехника, мехатроника, спортни науки, философия, политически науки, история на изкуството, фармация.

Предлаганите магистърски програми са 58, от които 14 изцяло на английски език. Сред магистратурите на английски са: информатика, финанси и банково дело, маркетинг, приложна икономика и др.

През зимния семестър 2020/21 г. в него са записани 28 204 студенти, от които 45 % чуждестранни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top