fbpx
Начало » Любопитно » Магистратура в Сингапур: възможности, такси и финансиране

Магистратура в Сингапур: възможности, такси и финансиране

  • bobi
  • 26 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Магистратура в Сингапур: възможности, такси и финансиране

Образователна дестинация Сингапур

Сингапур е много повече от екзотично място за почивка и туризъм. През последните години градът-държава набира особена популярност на интелектуален център в Азия, а университетите и програмите му се нареждат на челни места в световните класации. Ето и още няколко причини за обучение там:

  • Престижни университети – два от шестте държавни университета са сред първите 100 в света;
  • Възможности за стипендии – предлагат се възможности за финансиране за международни студенти в Сингапур;
  • Език на преподаване – магистърските програми се преподават изцяло на английски език;
  • Качество на живот – Сингапур е една от най-безопасните държави в света.
Магистратури в Сингапур – кратка визитка
Брой университети 7
Най-стар университет National University of Singapore (1905)
Международни студенти 50,000
Продължителност на обучението 1-2 години
Такса за обучение 18,400 – 23,500 евро

Университети

В Сингапур 7 местни университета предлагат магистърски програми, 6 от които са държавни, а 1 е частен:

  • National University of Singapore (NUS)
  • Nanyang Technological University (NTU)
  • Singapore Management University (SMU)
  • Singapore Institute of Technology (SIT)
  • Singapore University of Technology and Design (SUTD)
  • Singapore Institute of Management (SIM) – частна институция

Тук се намират и международните факултети на редица водещи световни университети: INSEAD, University of Chicago, University of Nevada, SP Jain School of Global Management. В класацията Times Higher Education университетите National University of Singapore и Nanyang Technogical University заемат 22-ро и 52-ро място. Другата световна класация QS World University Rankings нарежда NTU на 11-то и NUS на 15-то място.

Такси и финансиране

Сингапурските университети имат за цел да привлекат международни студенти чрез разнообразие от опции за финансиране. Таксите за обучение са сравнително по-високи от тези в Европа, но и по-ниски от тези в САЩ и Канада. Точната сума зависи много от университета и избраната специалност. Съществува и много интересна възможност за плащане на субсидийна такса за обучение, предлагана от системата за задължителен престой и кариера в Сингапур след завършване.

Субсидия

Международните студенти в National University of Singapore и Nanyang Technogical University могат да бъдат избрани за получаване на субсидия. Важно условие е кандидатите да не получават друга форма на стипендия. Субсидията е в размер от 5,000 до 40,000 долара, в зависимост от изучаваната дисциплина. За да бъдат избрани, студентите подписват споразумение да работят в сингапурска компания в продължение на 3 години след завършване. Макар и финансово атрактивна, тази възможност изисква голяма доза отдаденост и готовност за по-продължителен престой в държавата.

Стипендии за магистърски програми

Съществуват възможности за финансова помощ и под формата на стипендии от университетите и от външни агенции.  Конкуренцията е голяма, а стипендиите се отпускат на база академичен успех. Те най-често покриват таксите за обучение и административните такси. Някои от тези стипендии са:

  • APEC Scholarship ( за МБА програма);
  • Стипендии, отпускани от самите университети.

Други форми на финансова помощ са студентските заеми и намирането на почасова работа. Международните студенти имат право да работят до 16 часа на седмица по време на академичната година и на пълно работно време през празници и почивни дни.

Кандидатстване за магистърска програма

Повечето университети осъществяват прием в магистърските програми два пъти в годината, през август и януари. Основно изискване при кандидатстване е дипломата за завършен бакалавър, както и сертификат за владеене на английски език (най-често TOEFL или IELTS). Друг важен елемент са резултатите от изпитите GRE или GMAT.

Не на последно място, всички международни студенти трябва да имат студентска виза, за да започнат обучението си в Сингапур.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top