fbpx
Начало » Бакалавър » Информационни технологии – безкрайно поле от възможности

Информационни технологии – безкрайно поле от възможности

  • bobi
  • 08 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Информационни технологии – безкрайно поле от възможности

За никого не е тайна, че високотехнологичният сектор в България се развива със скоростни темпове през последните години. Не само у нас, но и на европейския пазар страната ни притежава конкурентни предимства и е един от най-големите износители на таланти в областта. От 2010 насам секторът на информационните технологии у нас е отчел ръст от 300%, достигайки до 2,3 млрд.евро и увеличавайки значително приноса в българската икономика. По последни данни в технологичния сектор са заети над 50 хиляди души. Любопитен факт е, че според Евростат България е страната с най-много жени в ИТ сектора, както и с най-голям брой жени студенти, обучаващи се в сферата.

Страната ни е и подходяща дестинация за международните компании, които изнасят част от бизнеса си в чужбина. В случая редица големи фирми избират България за ИТ услуги заради високото качество и по-евтината работна ръка.

Въпреки че за чужденците плащането на заплати в България излиза евтино, у нас доходите в ИТ сектора са едни от най-високите дори на стартово ниво. Това е и причината хиляди млади хора да искат да се реализират в най-бързоразвиващия се сектор у нас.

Софтуерната индустрия

Компютърни науки, информационни технологии, информатика, програмиране, компютърни системи… високотехнологичните специалности имат множество имена заради различния си фокус. Каквато и програма да изберете, няколко са основните професии, които може да практикувате:

  • Front-end developer – разработчици на уебсайтове и потребителски интерфейси;
  • Back-end developer – разработчици на сървъри;
  • Web developer – уеб разработчици;
  • Mobile developer – мобилни разработчици;
  • Database developer – специалисти по бази данни;

Тези направления са най-често разпространените, свързани с програмиране. Всички те изкисват умения за кодиране, развито алгоритмично мислене, фундаментални знания и умения по писането на софтуер и компютърни науки, владеене на няколко езика за програмиране.

В ИТ сферата попадат и специалистите в областта на администрирането (системни администратори, мрежови администратори, администратори на база данни), както и графичния дизайн; инженери по качеството, специалисти по компютърна графика и анимация и още много. Списъкът може да е наистина много дълъг. Голяма част от разпространените професии днес не са съществували допреди няколко години. Индустрията се развива с бързи темпове, затова и университетите са изправени пред предизвикателството да подготвят студентите за настоящите и бъдещите нужди на пазара.

Новите професии

В този смисъл в бързоразвиващата се сфера на технологиите професиите, които ще са актуални след няколко години, най-вероятно още не съществуват днес. По подобен начин наскоро редица нови професии, за които не бяхме чували преди. Представяме ви някои от тях.

Machine Learning инженер

Machine Learning (ML) или „Машинното самообучение“ е дял от компютърните науки и неразделна част от теорията за Изкуствения интелект. Специалистите по Machine Learning създават и обучават алгоритми, които правят прогнози на база обработката на данни и които да могат да се самообучават. Някои от практическите приложения на ML са филтрирането на спам, оптичното разпознаване на символи, създаването на търсачки, както и компютърното зрение.

Data Scientist

Тези две професии също са свързани с изкуствения интелект и машинното самообучение. Чрез анализа на огромно количество данни специалистите създават и разработват сложни модели и алгоритми, които служат за прогнозиране на определено поведение и повтаряемост на конкретни резултати. Доста такива експерти работят в областта на маркетинговите проучвания с цел прогнозиране на клиентските предпочитания и поведение, както и във финансовите услуги.

Cloud инженер

Това е инженер със сериозна подготовка в областта на така нашумелите Cloud технологии, които позволяват на големите компании да поддържат цялата си налична IT инфраструктура и да организират съхраняването и достъпа до информация по удобен и сравнително независим от външни влияния начин (например повреда в хардуера).

Big Data инженер
Ако искате да видите Big Data (или така наречените големи масиви от данни) в чист вид, отворете си Facebook, Google или Amazon. Техният бизнес модел е основан на събирането, съхранението и анализирането на огромни масиви от структурирани и неструктурирани данни за техните потребители, които с помощта на Big Data технологиите могат да бъдат обработвани в реално време и така да предвидят следващата ни покупка, маршрут или поведение в мрежата..

Internet of Things (IoT)
Интернет на вещите/нещата е термин, който описва взаимодействието на голям брой физически обекти (устройства, сгради, превозни средства и др.) в една компютърна мрежа. Тази концепция позволява всички използвани от човека в различните му дейности устройства и системи да са свързани помежду си чрез сензори, контролери и други комуникационни компоненти. Именно така стават реалност нашумелите напоследък smart home (букв. от англ. език „умен“ дом), smart building („умна“ сграда), smart city („умен“ град) проекти, „умното“ и почти изцяло автоматизирано управление на системи за соларна ефективност, „умните“ паркинги на бъдещето, биотехнологиите, болничното обслужване и много разнообразни дейности от всички сфери на човешкия живот.

6 тенденции в хайтек индустрията

  1. Изкуственият интелект ще обхваща все повече сфери на съвременния живот – днес едни от най-сложните AI (Artificial Intelligence) системи могат да бъдат разработени в рамките на часове. В този смисъл изкуственият интелект ще намира приложение във всякакви индустрии и скоро се очаква да обхване ежедневни дейности, до които ние всички се докосваме;
  2. Обогатена реалност, добавена реалност или АR (Augmented Reality) – технологията комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, като не се ограничава само до изображения и звук, а предлага и други сетивни подобрения. Компании като Apple и Amazon вече внедряват технологията в приложенията си, а  повече за AR може да прочетете в материала за Виртуална реалност в следващите страници. ИТ компаниите обръщат погледа си върху разработването на хардуер и софтуер за поддържане на AR системите;
  3. Cloud системи – компаниите масово се обръщат към „облачните“ системи, които  позволяват обединяване на оборудването в една система, по-лесно управление, намаляване разходите си за хардуер, софтуер и за човешки ресурси. Тези технологии отдавна променят редица сектори, но мащабът им обхваща все повече индустрии;
  4. Инвестиции в киберсигурност – високите технологии са ключ към бъдещето, но имат един малък недостатък – кибератаките. Необходими са сериозни и постоянни мерки срещу хакерите и се очакват множество инвестиции за тази кауза в частния и публичния сектор;
  5. Блокчейн технологиите – всички сме чували за криптовалутите и Биткойн, едно от многото приложения на блокчейн. Блокчейн може да се опише лесно като една голяма компания, която има много сървъри на различни места. Всеки сървър е програмиран така, че да е във връзка с останалите и да си споделят информацията. Блокчейнът е децентрализация и финансовите институции трудно го приемат. Но в други индустрии има голям интерес – логистичните компании например повишават ефикасността си с над 30% и намаляват времето за обработка на поръчките с 80%;
  6. 3D принтерите променят начина, по който много индустрии произвеждат продуктите си. Цената на тези устройства все повече пада, а приложението им нараства – това е причината те тепърва да променят в основи цели сектори.

Обучение по ИТ

Университетите в България и чужбина изобилстват от програми в областта на компютърните науки. Съществуват всякакви опции за бакалавърски и  магистърски програми в редовна и почасова форма, на английски език, както и множество специализирани курсове. Всички водещи български университети предлагат програми в областта на информатиката и информационните технологии. В страната ни съществуват и десетки частни софтуерни академии – Telerik Academy, SoftAcad, Hack Bulgaria, IT Talents, IT Step и други, които не предлагат възможност за бакалавърска диплома, но подготвят практически студентите и в много от случаите са по-добрата алтернатива за по-съвременно обучение, с ясна насоченост към нуждите на индустрията. Интересни са възможностите, предлагани от СофтУни: частна обучителна институция, която предоставя възможност за висше образование чрез университети-партньори.

В чужбина водещи са технологичните институти в САЩ, които обаче са и доста скъпи. В Европа най-добрите програми се предлагат в университетите във Великобритания, Холандия и Германия. Нашият съвет за избор на програма в областта на ИТ е да изберете такава, която е съобразена с последните тенденции в областта и която има практическа насоченост.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top