fbpx
Начало » Статии » Словакия – спокойствие и идилия в сърцето на Европа

Словакия – спокойствие и идилия в сърцето на Европа

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Словакия – спокойствие и идилия в сърцето на Европа

Достъпни такси и добър стандарт на живот

име                             Република Словакия, Slovak Republic

местонахождение    Централна Европа, граничи с Унгария, Полша, Чехия, Австрия, Украйна

столица                      Братислава

площ                          49 035 кв. км

население                  5 397 036 (към май 2011)

официален език        словашки, други езици – унгарски, чешки

парична единица      евро

религия                      62% католици, 5.9% протестанти

етнически състав      80.7% словаци, 8.5% унгарци, 2% цигани, 0.6% чехи, 0.1% украинци, 0.1% германци, 0.1% поляци и 7.3% други

Университетите в Словакия в световната класация на www.webometrics.com

468 Slovak University of Technology in Bratislava

490 Comenius University in Bratislava

662 Technical University of Košice

1186 Pavol Jozef Šafárik University in Košice

1623 University of Presov

1814 University of Trnava

2026 Slovak University of Agriculture in Nitra

2102 Matej Bel University in Banská Bystrica

Интересни факти

Словакия е страна на киселото зеле, гулаша, шницела, кимиона, кнедлите, наденичките и големите порции свинско. Традиционни ястия са картофените кнедли с овче сирене и зелевата супа с наденички. Виното, бирата, slivovitz (сливова ракия) и borovicka (билкова напитка) са популярните питиета.

Сред най-известните словаци са Щефан Банич, изобретил парашута през 1913 г, и Анди Уорхол, художник от течението поп-арт, роден в Америка, чиито родители са от словашки произход.

В туристическия сайт slovakia.travel предупреждават, че в Словакия има обичай хората да се събуват, когато влизат в дома си и се счита за невъзпитано, ако влезете с обувки, когато сте на гости. Обаче ще ви предложат пантофи.

Няма много хора, които са се насочили точно към Словакия, за да продължат образованието си, въпреки че страната изненадва с добър стандарт на живот и чудесни условия за ски със снежна покривка, която се задържа над 130 дни на сезон. Сред държавните университети се отличава Comenius University, който е наследник на учебна институция, датираща от 1465 г. От частните вузове заслужава да се отбележи първият специализиран в правото и впоследствие разширил се с допълнителни факултети Pan European University. Както при всички бивши комунистически държави, и тук структурата на образованието, особено висшето, все още наподобява тази на нашето такова, особено когато става въпрос за завършване и защитаване на дипломна работа или явяване на държавен изпит. За това обаче след малко, първо да се запознаем накратко със самата държава.

Малко история

През V-VI в. на територията на Словакия се установяват славянски племена. Княжество Нитра се оформя през 8 век и се слива със съседна Моравия, създавайки държавата Великоморавия, която през 833 достига златния си век с делото на светите братя Кирил и Методий при управлението на княз Ростислав. От началото на X в. е включена в унгарската държава и заедно с нея влиза във владенията на Хабсбургите (XVI-XVII в.). При преобразуването на Хабсбургската империя в монархията Австро–Унгария (1867) Словакия е включена в Унгария. След разпадането на Австро–Унгария (1918) влиза в състава на Чехословашката република. През 1946 г. е съставено социалистическо правителство, начело с К. Готвалд. Опитът за реставрация на капитализма през февруари 1948 г. е осуетен. През 1968-69 г. е направен нов неуспешен опит за демократизация на страната. От януари 1969 г. Чехословакия е федерация, съставена от две самостоятелни равноправни републики. Словакия е независима държава от 1993 г., а от 2004 година е член на Европейския съюз.

Образование

Училищата в Словакия са държавни, частни и такива, управлявани от църквата, но всички покриват еднакви стандарти на обучение. Има 23 държавни и 10 частни университета и колежа. Подготвят за степени бакалавър (3-4 години), магистър и доктор. Завършва се със защита на тезис или дисертация и полагане на държавен изпит.

Slovak University of Technology in Bratislava

www.stuba.sk

На най-високо място в световната класация е Словашкият технологичен университет в Братислава. Ето между какви факултети можете да избирате: Faculty of Civil Engineering, Faculty of Mechanical Engineering, Faculty of Electrical Engineering and Information Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Faculty of Architecture, Faculty of Materials Science and Technology in Trnava и Faculty of Informatics and Information Technologies. Таксите за обучение на студенти от държави членки на ЕС са от 400 до 1 500 евро в зависимост от специалността и степента, като най-високите суми са за докторските степени, а за бакалавърските варират от 400 до 800 евро за учебната 2012/ 13. Има и допълнителни разходи за учебни материали.

Comenius University in Bratislava

www.uniba.sk

Това е най-старият университет в Словашката република, основан е през 1919 година и следва университетската традиция на Academia Istropolitana, създадена от унгарския крал Матиас Корвинус през 1465 г. Това са факултетите, от които може да избирате: Faculty of Medicine, Faculty of Law, Faculty of Philosophy, Faculty of Natural Sciences, Faculty of Education (само на словашки), Faculty of Pharmacy, Faculty of Physical Education and Sports, Jessenius Faculty of Medicine, Faculty of Mathematics, Physics and Informatics, Roman Catholic Faculty of Theology (само на словашки), Evangelical Faculty of Theology (само на словашки), Faculty of Management и Faculty of Social and Economic Sciences. От 2000 година е въведена системата на кредитите. Покрити са и трите нива на висше образование – бакалавър, магистър и доктор. Университетът работи и с програмата Еразмус за обучение на чуждестранни студенти.

 

Частни институции

 

Сред частните учебни заведения могат да се отбележат тези в столицата Братислава като Bratislava International School of Liberal Arts и Pan European University. За да се запишете в първия е нужно да сте завършили средно образование. Там може да учите само политически науки за бакалавърска степен с продължителност 3 години, а таксата за тази учебна година е 1 400 евро. Във втория може да учите право, икономика и бизнес, масмедии, информатика и психология. Езикът на преподаване с малки изключения е на английски.

 

Разходи за живот

Това са само приблизителни цифри за столицата Братислава, много важен критерий е разбира се стандартът на живот, който искате да поддържате. Сумата за жилище излиза средно около 300 евро, ако искате да си наемете самостоятелен обзаведен апартамент в центъра, ще трябва да извадите многократно повече. За храна пригответе 150-200 евро, но не очаквайте да се храните с тях само в заведения, ще се наложи да си готвите. За книги и учебници още 30 евро и 20 евро за транспорт. Общо на месец излиза около 550 евро, което е прилична сума за обучение в чужда държава. Това е обаче без таксите в университета.

Полезна информация

ВИЗИ – За гражданите на страните членки на ЕС е нужен само валиден международен паспорт или лична карта. Бъдещите студенти ще трябва и да се регистрират в полицейския участък за чужденци в Братислава или Мартин. Ако престоят надвишава 90 дни, ще е необходимо да подадете документи разрешение за продължителен престой в страната.

ДОКУМЕНТИ – Всички документи трябва да бъдат преведени на словашки и легализирани.

 

ОБУЧЕНИЕ НА АНГЛИЙСКИ – Това са университетите, които предлагат програми на английски език: College of Management / City University in Trenčín, Comenius University in Bratislava, Constantine the Philosopher University in Nitra, Matej Bel University in Banská Bystrica, Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovak University of Technology in Bratislava, Technical University in Košice, University of Economics in Bratislava, University of Veterinary Medicine in Košice и Žilina University.

Освен ски ваканции и исторически туризъм, Словакия предлага и добър избор от висши учебни заведения. Една не малка част от тях имат програми на английски език, което улеснява обучението, а разнообразието от специалности е такова, че няма как да не намерите нещо и за себе си. Какво ще е то и дали ще ви върши работа в бъдеще – за това гаранция няма дори и в много по-престижни и предпочитани за образование държави и университети.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top