fbpx
Начало » Статии » Дания е държава на възможностите

Дания е държава на възможностите

  • Ana Avtova
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Дания е държава на възможностите

ме: Любомир Миляков
Университет: Aalborg University
Програма: IT, Communication and New Media
Град: Копенхаген

Изборът

Когато реших че ще уча в Дания, бях на изложения за средно и висше образование в чужбина. Преди това не се бях и замислял  да изкарам висшето си образование в скандинавска държава. След това изложение се поинтересувах повече относно възможностите, които Скандинавският полуостров може да ми предложи. Реших да дойда в Дания основно заради програмата, която избрах, но и заради възможностите за кариера, които има след като завърша следването си.

Избрах Aalborg University, Копенхаген, заради програматa, която следвам – ITCOM (IT, Communication and New Media), тъй като тя е свързана с тези области на обучението и бизнеса, които намирам за интересни и бързоразвиващи се. В основата на програмата е програмирането на апликации за мобилни устройства и необходимата информация, свързана с този пазар.

Кандидатстването

Консултантска фирма Едланта ми помогна в целия процес на кандидатстването. Крайните срокове за това в университетите в Дания и всички други скандинавски страни обикновено са до началото или средата на месец март (зависи от университета). Документите, които изискваха от университета, бяха следните: сертификат за владеене на английски език (IELTS, TOEFL или CAE) с минамална оценка „В“ и справка за оценките и хорариума по всички предмети от 9-ти до 12-ти клас. В зависимост от програмата, за която се кандидатства, може да се вземе предвид не само оценката по даден предмет, но и хорариума. Справката трябва да бъде преведена на английски и да бъде заверена нотариално. След като документите бяха изпратени, трябваше само да чакам, докато получа отговор до 30-ти юни. След като ми предложиха място в програмата, имах срок до 1-ви август, за да обмисля офертата и да взема решение.

Учебният процес

Относно обучението трябва да се знаят няколко неща. Всеки семестър има определена тема, която е свързана със специалността. Обикновено се падат по три курса и един проект. Най-характерното за обучението в Дания е работата в екип. Не се води справка за присъствие на лекции, но по някои курсове се изисква работа върху мини-проекти, за  да бъде допуснат студентът до изпит. Работата върху проекта за семестъра се извършва в групи от четири до седем студента и в нея се използва материала от другите курсове през семестъра. Сесиите протичат през януари и юни. Изпитите протичат по следния начин – студентът влиза в стая с двама квестори и тегли въпрос, свързан с материала, който е бил преподаван през семестъра, и след това изнася кратка презентация по него пред двамата квестори. Обикновено единият от тях е учителят по предмета, а другият е външен квестор, който преподава в същата област. След като студентът свърши с презентцията, се провежда дискусия с квесторите. Тя се води, за да се види дали студентът е разбрал теорията от предмета и дали може да я приложи на практика. Оценяването става по датската система, която се състои от 7 нива – от „не преминал”

(-3), до „отличен” (12). Минималната оценка, нужна за преминаване, е „адекватен” (2). Също така, след изпита студентът получава малко ревю върху представянето си и съвети какво да направи или на какво да наблегне от обучението си. Дори да не издържите изпита, не трябва да се притеснявате – студентите имат право да се явяват неограничен брой пъти на изпит.

Нещо важно

Първото нещо, което трябва задължително да се направи, когато пристигнете в Дания, е да се регистрирате за „CPR” – Датски граждански номер, който се използва от всички публични организации и институции. Процедурата се състои от попълването на формуляр и изчакване на един месец. След като човек получи този CPR номер, той може да работи и да се възползва от датската здравноосигурителна система.

Настаняване, разходи и право на работа

В Дания студентите основно живеят в така наречените „колегиуми” (студентски общежития). Те са със сравнително ниски наеми, които варират от 2 000 датски крони (250 евро), до 4 000 датски крони (500 евро). В тази сума са включени всички консумативи – вода, ток, парно и Интернет. Месечно, извън парите за наем, бих казал, че са необходими още поне около 200 евро за други разходи като транспорт, храна и джобни. В общежитията могат да се наемат помещения за един или повече студента и в тях се създава една приятна атмосфера, която предразполага към запознанства с много интересни хора на една и съща възраст. В колегиумите постоянно се организират празненства и други мероприятия.

Студентът има право да работи по време на следването. В началото може да се срещнат трудности, докато се търси работа, но има фирми или организации, които наемат предимно студенти. Минималната заплата е повече от достатъчна, за да може един студент да се издържа в Дания и да е напълно спокоен относно разходите си.

Студентският живот

По отношение на това, бих казал, че Дания има какво да предложи. През първите си месеци не спирах да се удивлявам и изненадвам от начина на живот тук. Това което дори и днес ми прави силно впечатление е, че датчаните са много мили и отзивчиви хора. Ако се насочите да учите в Kопенхаген, ще можете да се насладите на културни и исторически забележителности и всевъзможни други атракции. Едно от нещата, които трябва да се имат предвид, е, че климатът в Дания през есента и зимата е изключително студен. Така че, ако идвате за пръв път, препоръчвам да си вземете повече топли дрехи. След първата ми зима тук се адаптирах към студа, но с доста трудности. Но нека студът не ви плаши, през пролетта и лятото времето е много приятно и меко. Може да станете свидетели и на полярните нощи, които са невероятно красиви.

Признавам, че от понеделник до четвъртък ежедневието е доста монотонно и протича предимно със сериозни занимания, но петък вечер, събота и неделя е точно обратното. Първото нещо, което трябва да знаете за нощния живот, е относно транспорта. Независимо по кое време на деня или вечерта излезете, винаги ще се намери транспорт, с който ще можете да стигнете от най-отдалечените краища на града, до самия център. Можете да се предвижвате и с колело. В Дания то е един най-използваните начини за транспорт, имайки предвид , че колелата са два пъти повече от хората. Аз, като всеки друг студент, обичам да излизам през почивните дни и да се забавлявам с приятели, но не обичам да харча много. Затова бях приятно изненадан от студентските барове  в Копенхаген, които предлагат много добри цени и оферти, както и приятна атмосфера с музика, танци и страхотно настроение. Освен барове и заведения, има много други опции за забавление. В Дания постоянно има различни културни събития, като например концерти на световно известни изпълнители – Rihanna, Drake, Swedish House Mafia и много други. Музеите и улиците на Копенхаген са изпълнени с история и невероятна атмосфера. Интересни места за посещения са увеселителният парк „Тиволи” и фабриката на една от най-известните марка бира в света, а именно „Карлсберг”. Увеселителните паркове „Тиволи” и „Леголанд” са чудесно място за търсачите на адреналин, но имайте предвид, че работят сезонно. Ако пък искате просто да се поразходите или потичате на спокойствие, има нещо и за вас. Дания е известна като една от най-зелените страни в Европа и това е очевидно по многобройните паркове и градини, които се намират почти навсякъде. През пролетта, когато всичко започва да цъфти, парковете се превръщат в райски градини. Разходката с колело през пролетта е много приятна. Ако все пак ви стане скучно от Дания, можете да се качите на един от регионалните влакове и да отскочите до Швеция и да се разходите в някои от прекрасните им градове, в някои от които може да се наблюдава Северното сияние.

Дания е държава на възможности. След завършването на образованието и дори по време на обучението се откриват много добри възможности за започване на кариера. Много от датските университети имат партньорства с международно известни компании и организации. Aalborg University в момента си партнира с Nokia, Microsoft и Аpple. Университетите се стремят да помогнат на студентите да намерят работа или сфера, в която биха желали да работят. Също така компаниите предлагат стажове през лятото. Тези стажове са тясно свързани със специалността, която изучавате, за да можете да натрупате работен опит.

Дания предлага много възможности и е добра среда за интелектуално, емоционално и социално развитие. Откакто пристигнах, научих много неща за хората тук, за начина им на живот, а и за себе си. Започнах да се занимавам с различни хобита като рисуване и музика. В Дания изключително много се стимулира индивидуалното развитие. Независимо дали искате да се занимавате с поезия, музика или спорт, можете да бъдете сигурни, че ще намерите своята муза в Дания.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top