fbpx
Начало » България » Училището ни кара да преписваме!

Училището ни кара да преписваме!

  • bobi
  • 18 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Училището ни кара да преписваме!

Не познавам човек, който да не е преписвал за даден изпит. Проблемът се корени много надълбоко, а с две думи е, че тук не учим с разбиране, тук ни карат да зубрим. Няма кой да ме убеди, че тухлата от 300 страници мога да я науча с разбиране. Мога да схвана същината на учебника или книгата, но не знам кой ще може да ви я разкаже едно към едно. Същото е и с кандидат-студентските теми, например. Не искам да правя реклама на университети, но явно ще се наложи (не е платена реклама).

Изключително много харесвам Нов Български Университет. Не искам да влизаме в дискусии кой университет е по-добър от другия. Всеки има свое мнение по въпроса. Това, което толкова много ми харесва, е приемния му изпит. Той се нарича ТОП – тест по обща подготовка или нещо подобно. Той е разделен на 10 области по 10 въпроса – в него влизат 10 въпроса по география, 10 по история, 10 – математика, 10 – аналитично мислене и т.н. Харесва ми това, че в него няма зубрене. Няма и някаква специална подготовка. Подготовката са ти последните 5 години (от 8-ми клас до 12-ти клас). Каквото си слушал и научил в училище – това можеш да покажеш на изпита. Той проверява аналитичното ти мислене, добрата ти памет, добрият ти контакт с учителите през тези години. Той проверява твоя интерес към знанията. Не можеш да се готвиш за този изпит специално. Влизаш и колкото знаеш – толкова. Това е повече от прекрасно. Това е ярък пример, че трябва да се стараем постоянно, да мислим постоянно и да използваме всичките знания – да бъдем широкоскроени – да се интересуваме от много области и да имаме широка обща култура.

От друга страна идват другите изпити – например за друг университет, за който се готвиш по теми. Например география. Имаш 40 теми и започваш цялата година да ги зубриш и да пишеш. Ами съжалявам, образователна система, но не смятам, че ще стана по-умен като назубря 40 теми, може би ще стана доста по-тъп, защото широката ми култура ще стане доста тясна и неясна. Неясна, защото първо ще си загубя една година от живота да зубря теми, които точно след като минат изпитите няма да ги помня. Това не ми носи обща култура. Това ми носи загуба на време. Вместо да преоткривам света, аз съм потънал в зубрене и подготовка.

Разбира се, ако е медицина бих го разбрал, защото там става дума за живота на хората. Но за география не го разбирам. Но то не е само география, нито история. Като цяло образователната ни система е такава, но аз никога не съм си позволявал училището да ми пречи на знанията. През всичките години масово се залагаше на зубрене, какво е искал да каже автора и разказване на урока с ръце на гърба. Отказвам да бъда част от тази образователна система.

Защо после американците са по-далеч от нас? Там още в гимназията или тъй нареченото High School сам избираш предметите, които искаш да учиш – ходиш на едни, отказваш други. Вече си се насочил какво искаш да знаеш или поне опитваш. Не те карат да учиш това, което не искаш. Някак си учителите не разбират, че това, което не искаш да учиш, няма да го научиш. Ако нямам желание да разбирам от химия, ясно е, че ще преписвам и ще седя с отегчение в клас. А отегчението някак предава заряда и към другите часове. Просто в училище ти е отегчително.

В университета пак по същия начин се случват нещата. Разбира се, много зависи каква специалност си, но в повечето специалности в държавните университети те чака яко зубрене на материал, който не ти е интересен. Отново ненужно си блъскаш главата. Накрая излизаш неспособен за сферата, която си учил 4 години, защото всичко си забравил.

Не ме разбирайте погрешно, трябва да се учи и то през целия живот, но да се учи с разбиране, а не да се учи за да ни се маха материала от главата. Трябва да сме адекватни към работния процес. Ясно е, че това се случва с реформа в образованието… Но докато не се направи наистина качествена и бърза реформа, до тогава училището ще ни пречи на образованието!

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top