fbpx
Начало » България » Църквата поиска задължително религиозно образование

Църквата поиска задължително религиозно образование

  • bobi
  • 11 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Църквата поиска задължително религиозно образование

Св. синод призова за промени в стратегията за децата

Обяви се против задължителна ясла и градина

Забрана на абортите и въвеждането на задължително религиозно обучение на всички деца. Тези препоръки дава Светият синод на Българската православна църква в своя позиция по предлаганата от правителството национална стратегия за детето 2019-2030 г. Синодът се обръща с апел към Министерския съвет за цялостна редакция на стратегията поради липсата на цели, посветени на подобряването на духовно-нравственото състояние на българското дете.

Никаква причина освен най-тежки и необратими заболявания на майката или малформации на самия плод, които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата на майката с голям риск за нейния живот и третирането на убитите деца като “болничен отпадък”, пише в становището на църквата. Забраната на абортите трябвало да се разглежда и като възможност за преодоляване на демографската криза.

“На младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака”, призовава още синодът.

Митрополитите се обявяват и против “узаконяването на насилствената институционализация на децата (между 0-3 г. в детските ясли и между 3-7 г. в детските градини и училищата) без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”. Обясняват, че в тази крехка възраст в интерес на детето е да прекарва повече време със своите родители, от което зависи цялостното му психофизическо развитие.

БПЦ не одобрява прилагането на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, давайки за пример Истанбулската конвенция.

Източник: https://www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top