fbpx
Начало » България » Училищни настоятелства се превърнали в черни каси

Училищни настоятелства се превърнали в черни каси

  • bobi
  • 25 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Училищни настоятелства се превърнали в черни каси

Част от настоятелствата на училищата са се превърнали в черни каси и се използват за събиране на приходи от родителите, които обаче не отиват в бюджета на училището. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред парламентарната образователна комисия, която изслушваше ръководството на министерството за скандала в Софийската математическа гимназия (СМГ).

Министърът обяви, че вече е изпратено писмо до директорите на училищата в страната „да се въздържат да събират пари чрез настоятелствата“. В него се давали и указания, че средствата от дейности, за които се използват ресурсите на училището, трябва да постъпват в бюджета му. Става въпрос основно за курсове, които се организират в сградите на училищата.

Вълчев е изпратил и писмо до министъра на финансите, в което се искат проверки на настоятелства, тъй като образователното ведомство не може да ги контролира. Това обаче могат да направят данъчните.

Според Вълчев част от настоятелствата, които са организации с нестопанска цел, извършват стопанска дейност, за която ползват сградите на училищата, но приходите от тази дейност не отиват в бюджета на училището.

Изказването на министъра беше провокирано от въпроси на депутати във връзка с разразилия се през последните месеци скандал в СМГ. Той започна с уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. След протести на родители в защита на едната и другата страна в конфликта се стигна до проверка от страна на образователното министерство и уволнението на директора Антони Стоянов.

Пред депутатите Красимир Вълчев обясни, че бившият вече директор преди време сигнализирал, че приходите от подготвителните курсове в гимназията се събират от училищното настоятелство и не отиват в бюджета на училището. „Това не е редно“, коментира Вълчев.

Бившият директор обяви, че от 2006 г. курсовете в гимназията се менажират от настоятелството. „Аз нямам против, но в бюджета на училището не отива и стотинка. 10 човека вземат решенията. Петима от тях са около Петя Тодорова“, обясни Стоянов.

По време на заседанието на комисията така и не стана ясно за какви средства на година става въпрос. Беше обявена само неофициалната информация, че миналата година по това перо са постъпили около 1 млн. лв.

Точни суми не посочиха и представителите на настоятелството, които присъстваха в парламента. Цитираха само средствата, които са дали за ремонти в сградата на гимназията – около 200 000 лв. Отделно се давали пари за участие на ученици от гимназията в състезания и се плащали хонорари на учителите, които водят курсовете. Според представителите на настоятелството вече бившият директор имал пълна информация за работата на сдружението.

Финансовият отчет на настоятелството за 2016 г. все още не е публикуван. В този за 2015 г. се вижда, че приходите от образователни услуги са 873 000 лв. Около 560 000 лв. от тях са били дадени за плащания на хонорари и средства по граждански договори. 140 000 лв. са изразходвани за ремонт.

Проблемите с осчетоводяването на допълнителните средства, събирани в гимназията, са и един от мотивите за освобождаването на Стоянов. Проверка на дейността му установила, че липсват счетоводни документи и регламент при събирането от учениците на такса правоучастие в състезания и такси за подготвителни курсове, както и за набирането и документирането на дарения. От Регионалното управление по образованието са информирали компетентните органи и Столичната община за тези пропуски.

Иначе темата беше употребена от депутатите политически. Народните представители от ГЕРБ в комисията използваха случая да похвалят образователното министерство за реакцията му по случая – отстраняването на директора. Тези от БСП пък видяха системни проблеми, които ведомството не можело да реши адекватно. И управляващи, и опозиция обаче са на мнението, че конфликтите в училището съсипват репутацията му.

Източник: www.mediapool.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top