fbpx
Начало » България » Светослав Иванов: Уж европейци, а по улиците – все каруци…

Светослав Иванов: Уж европейци, а по улиците – все каруци…

  • bobi
  • 06 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Светослав Иванов: Уж европейци, а по улиците – все каруци…

Прочетете интервюто със Светослав Иванов: Храним се с „fast food“, четем „fake news“, избираме „fake food“ политици

Често си мисля, че каквото ни е в душата, такова е и на пътя. Тарикати минават по велоалеите, колоездачи режат гумите на линейки, в час пик по булевардите бусове спират на аварийки. Влизаме в насрещното, защото не ни се чака сутрин.

Как да искаш ред в държавата, в която по пътищата се избиваме?

Уж европейци, а по улиците – все каруци. Уж ред, а около нас безредие и комплекси. Всички тези картини издават, че каквито и закони да напишат, чувството, че можем да ги заобикаляме е дълбоко вкоренено в народопсихологията ни. Дори и на подсъдимата скамейка, признаваш, искаш съкратено производство и наказанието ти се намалява с една трета автоматично.

Това е комплексът на убиеца-самоубиец, който на завоя влиза в насрещното без да му пука, че може да отнеме живота на някого, а и своя собствен. Така може би се чувстват атентаторите, които извършват атентати, преди да натиснат прекъсвача.

Затова не се чудете защо по улиците тук всяка година умират повече хора от броя на убитите войници в Афганистан и Ирак.

Това, което всеки от нас може да наблюдава по улици, булеварди и магистрали се нарича тотално изтрещяване. Агресия, която е заразителна. Ако един тип може да убие човек или цяло семейство на пътя, как да очакваме от него, че няма да посегне на жена си? Как да очакваме, че ще е честен в действията си, че ще спазва закона, че няма да си купи книжката, че няма да даде подкуп?

И в случая баналният израз „Виновна е държавата“ е оправдание. Просто не зачитаме живота. Явно той не е сред ценностите ни. Дори и гробовете се разграбват след като си тръгнат близките. Сред толкова безотговорност, гражданската отговорност на безотговорните, не може да се измери с пари. Чипът е тотално повреден и не знам какво трябва да се случи, за да се замислим над тези въпроси.

И дали ще удариш някого не е въпрос на късмет, а на дисциплина, а не на къси-дълги в лява лента, защото тате или чичо е купил хубава кола.

Когато върнем нормалността в нашите глави, ще започнем да живеем в нормална среда и тогава чак в нормална държава, защото всичко започва от нас. Всичко.

Източник: www.btv.bg

Прочетете интервюто със Светослав Иванов: Храним се с „fast food“, четем „fake news“, избираме „fake food“ политици

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top