fbpx
Начало » България » Проверяват физическата подготовка на учениците с нови тестове

Проверяват физическата подготовка на учениците с нови тестове

  • bobi
  • 03 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Проверяват физическата подготовка на учениците с нови тестове

Физическата дееспособност на учениците от I до XII клас по учебния предмет „Физическо възпитание и спорт“ ще се оценява по съвременна система от тестове и нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка.

Системата е разработена от Националната спортна академия „Васил Левски“ след проведено изследване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града.

За оценка на основните физически качества учениците ще изпълняват 5 контролни упражнения – за бързина, взривна сила на долните крайници и на горните крайници и торса, издръжливост и ловкост.

Тестовете са бягане на 30 м, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 м и тест за ловкост.

Системата за оценката на резултатите от отделните тестове е изработена в зависимост от пола и възрастта на учениците. Отчитат се навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година (месец октомври). Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години, включително.

Окончателната оценка на физическата подготовка на учениците се изчислява само при наличие на оценки по всичките 5 теста.

В системата не са включени тестове и нормативи за учениците със специални образователни потребности. Няма да се оценяват и тези ученици, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо.

В новата система отпада „бягане на 300 м“ за момичета и „бягане на 600 м“ за момчета, коремни преси за момичетата и тестове за пъргавина и за двата пола.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top