fbpx
Начало » България » При излизане на дете зад граница в пълномощното трябва да пише от кое училище е

При излизане на дете зад граница в пълномощното трябва да пише от кое училище е

  • bobi
  • 10 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за При излизане на дете зад граница в пълномощното трябва да пише от кое училище е

Държавата полага максимални усилия, за да задържи децата в училище. Трудно може обаче да се проследи едно дете след като напусне страната. Има много опити за незаконно извеждане на децата зад граница, особено при семейства с конфликт. Когато едно дете излиза извън България и има пълномощно за това – информацията за всичко постъпва в база данните на Гранична полиция. Във въпросното пълномощно обаче никога не пише от кое точно учебно заведение е детето. Ето защо според мен в пълномощните трябва да се съдържа именно тази информация. За целта трябва да бъде разработен механизъм между МОН и МВР. Получената информация ще се обработва и ще се изпраща към съответното училище и социалните служби. Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на граждански диалог на тема образование. Събитието се проведе в Шумен и е част от серията граждански диалози под надслов „Европа в нашия дом“. На форума присъстваха още кметът на Шумен и областен координатор на ГЕРБ Любомир Христов, народният представител от ГЕРБ и член на образователната комисия Таня Петрова и зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Именно към зам.-министър Сачева бе отправено предложение да се сложи край на издаването на безсрочни пълномощни за пътуване в чужбина на деца. На свой ред тя информира присъстващите, че вече се работи по този въпрос. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Трябва да се подобри диалогът между родителите и образователните институции. Ето защо напълно подкрепям и въвеждането на електронните дневници. Родителите трябва да са наясно как протича учебният процес при децата им и това го казвам като баща“, посочи по време на гражданския диалог Цветанов. Той бе категоричен, че такива форуми предоставят отлична платформа за дебат между представители на законодателната, изпълнителната, местната власт и образователните институции и гражданите.

„Както всички присъстващи знаят – основен приоритет на правителството на Бойко Борисов е образованието. Мога да кажа същото и за община Шумен. Инвестицията в образованието и нашите деца е инвестиция в бъдещето на България. За да се развива този сектор обаче е много важно да има обратна връзка с преподавателите, гражданите и образователните институции. Ето защо приветствам провеждането на гражданските диалози „Европа в нашия дом“, посочи на свой ред кметът на Шумен Любомир Христов.

Източник: 24chasa.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top