fbpx
Начало » Бакалавър » Преподаватели сигнализират за нарушения на ръководството на УНСС, студентите го защитават

Преподаватели сигнализират за нарушения на ръководството на УНСС, студентите го защитават

  • bobi
  • 09 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Преподаватели сигнализират за нарушения на ръководството на УНСС, студентите го защитават

„В УНСС се обявяват незаконни конкурси за доценти и професори, за определени хора. Заплащат се немалко пари на научни журита, които са в определени зависимости. Откриват се катедри без да има часове и студенти. Разкриват се нови специалности, които за съжаление не получиха акредитация – право да функционират и обучават студенти. Това струва на данъкоплатеца много пари“.

Това заяви пред БНР д-р Мина Хубенова, бивш преподавател в УНСС. В предаването „Хоризонт до обед“ тя обяви, че заедно с други преподаватели са сезирали просветното министерство за нарушенията, като в последствие конкурсите са били спрени.

След това обаче са започнали реваншистките действия на ректора и ръководството на висшето училише, отбеляза тя, която е уволнена през май. Обвинението срещу нея е за плагиатство. Две трети от състава на научното жури, което се е подписало, не владее немски език, а твърдят, че съм преписала от немски автори, коментира д-р Мина Хубенова, която води няколко дела.

„Със сглобени мотиви бях изхвърлена само за това, защото казвам истината“.

 Тя подчерта още, че не ѝ е известно в мандатите на предишните ректори да има такава поредица от уволнения на преподаватели.

Трябва да има проверки за това дали преподавателите взимат своите часове, защото това повишава качеството, коментира от своя страна Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС.

„Един отмеханизмите за повишаване качеството на обучението е да се следи за редовното взимане на часове от страна на преподавателите. Не може студентите да заплащат семестриална такса за обучение, а преподавателите да не взимат своите часове“.

Предишният председател на Съвета е получавал сигнали от студенти, че преподаватели не са присъствали на лекции, посочи той.

За нас е важно качеството на обучението, трудово-правните спорове не са част от нашата работа, категоричен бе Илиян Чабуклийски.

По думите му досега нямат оплаквания от студенти за оказван натиск. Той увери обаче, че ако се появят такива сигнали, ще застанат плътно зад тях и ще ги защитят.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top