fbpx
Начало » България » Поканете писател в училището с „Писател назаем“

Поканете писател в училището с „Писател назаем“

  • bobi
  • 10 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Поканете писател в училището с „Писател назаем“

През тази учебна година всеки учител по литература или клас ще има възможност да покани съвременен български писател, който ще влезе в ролята на лектор и ще преподаде урок върху тема или автор от литературния канон, свързвайки го със съвременните ценности и процеси в обществото.

Програмата „Писател назаем“ има за цел ученици от поне 100 гимназиални класове в цялата страна да се срещнат със съвременни български автори и да „видят“ учебната програма по литература по един нов, различен и модерен начин, обясняват инициаторите на проекта от сайта за книги „Аз чета“.

В основата на програмата стои вярването, че съвместната работа на учители и писатели ще разшири хоризонтите и разбирането за литература на учениците, които ще получат възможност да се убедят, че „писател“ не означава „черно бяла снимка в учебника“.

„Задължителната програма, огромният по обем материал и тежките изпити убиват желанието на учениците за четене и възможността на учителите да импровизират, да изпробват нови методи за обучение, да бъдат будители. Затова „Писател назаем“ ще събере трите звена и ще се опита да събуди връзката между литературната класика и любовта към четенето“, казва Милена Ташева от екипа на „Аз чета“.

Част от мисията на книжния сайт е да покаже, че българските писатели са не просто живи, но и много от тях са личности, достойни за уважение, а произведенията им – в крак с емоционалните нужди на учениците.

Сред авторите, потвърдили досега участие в инициативата, са Захари Карабашлиев, Мария Донева, Радостина Ангелова, Александър Шпатов, Йорданка Белева, Александър Секулов, Илиян Любомиров, Елка Стоянова, Момчил Николов, Иван Ланджев, Александър Чобанов, Диана Петрова, Деси Нико, Веселина Седларска, Христо Раянов.

Подаването на заявки за гостуващи автори започна на 18 септември в сайта www.pisatelnazaem.com, а първите уроци ще се проведат след 15 октомври.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top