fbpx
Начало » България » Официално: Извънредни мерки до 21 декември

Официално: Извънредни мерки до 21 декември

  • bobi
  • 25 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Официално: Извънредни мерки до 21 декември

Удължават извънредната епидемиологична обстановка в два месеца.

Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Взехме решение за удължаване на противоепидемичните мерки и за епидемичната обстановка с 2 месеца, считано от 1 декември до 31 януари“, заяви проф. д-р Костадин Ангелов.

Временните противоепидемични мерки влизат в сила на 27 ноември (петък) вечерта и ще важат до 21 декември 2020 г.

„Тоест петък е ден, в който учениците ще ходят на училище и търговски обекти ще бъдат отворени, за да няма неразбиране. Заповедта ще стартира оттогава“, поясни министър Ангелов.

Ето какви са мерките до 21 декември:

  • Всички училища минават в неприсъствена форма на обучение, затварят се детските градини и ясли.
  • Преустановяват се всички конгреси, семинари, тиймбилдинги
  • Преустановяват се груповите културни и развлекателни събития с изключение на театрите, където ще се допускат зрители до 30% от капацитета и те трябва да бъдат с маски
  • Не се допускат частни тържества с повече от 15 души
  • Без индивидуален и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.
  • Няма да работят фитнесцентровете, игрални зали, казина
  • Преустановява се работата на заведенията за хранене и развлечения, допускат се доставки или вземане на храна
  • Преустановява се работата на моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.
  • Спират се организираните туристически пътувания и екскурзии.
  • Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че въведените нови мерки не са най-стриктните, в сравнение с други държави и призова хората да не правят огромни събития.

„Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента. Не правете огромни събития“, каза той.

За новите ограничителни мерки, които влизат от петък и ще продължат до 21 декември, Кунчев обясни: „Мерките имат за цел да достигнем до платото на заразени и смъртни случаи“. Според него няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС, за последните 14 дни, имаме 3 млн. заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки? Половината от обществото смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките“, коментира Кунчев.

„Такива решения не се вземат на база емоции, вземат се на базата на факти. Следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави и вземаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката“, допълни още той.

Доц. Кунчев поясни, че ограничителните мерки у нас са по-леки и са съпоставими с тези в Испания, Италия и Франция. Далеч по-строги са те в Израел, Гърция и Румъния.

Той беше категоричен, че се затварят детски градини, училища и фитнеси, защото е научно доказано, че това са местата, които има най-голям риск за заразяване.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top