fbpx
Начало » България » Отпадат изпитите след 4-ти и 10-ти клас?

Отпадат изпитите след 4-ти и 10-ти клас?

  • bobi
  • 04 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Отпадат изпитите след 4-ти и 10-ти клас?

Правителството ще поиска от Народното събрание законови промени, за да отпаднат за тази година матурите след 4 и 10 клас – това обяви в интервю министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че тези национални външни оценявания са важни и необходими „за целите на диагностиката“ и за да се измерят постиженията на самите училища, но „решихме тази година да не поемаме риска и за тези ученици“, така че предлагаме да отпаднат тези матури, разясни Вълчев.

Зад това становище застана и обмудсманът Диана Ковачева, която изпрати препоръка до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, както и до председателката на комисията по образованието и науката Милена Дамянова. В становището се апелира още веднъж за отпадане на изпитите за 4 и 10 клас във връзка с извънредното положение и опасността от разпространението на коронавируса.

Диана Ковачева застана и зад решението учениците да не се връщат в класните стаи, а учебната година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата.

„За мен като национален омбудсман, ангажиран и с опазването правата на децата, от първостепенно значение в условията на разразилата се епидемия, е грижата за здравето на децата и семействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова – над 55 години.“, посочва Ковачева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top