fbpx
Начало » България » Омбудсманът: Има ли екшън план срещу COVID-19 за нова учебна година?

Омбудсманът: Има ли екшън план срещу COVID-19 за нова учебна година?

  • bobi
  • 30 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Омбудсманът: Има ли екшън план срещу COVID-19 за нова учебна година?

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за съдействие, за да получат информация за предстоящата учебна 2020/2021 година, предвид разпространението на коронавируса, съобщават от пресцентъра на институцията.

Ето част от въпросите, на които родители търсят отговорите, а омбудсманът обобщено ги поставя на вниманието на образователното министерство:

– Кои са предизвикателствата, които се идентифицират при стартирането на новата учебна 2020/2021 година и какви мерки са предприети за безопасност на учениците и работещите в училищата при провеждане на присъствена форма на обучение?

– Изготвен ли е анализ на училищните политики на база на проведеното електронно дистанционно обучение и очертани ли са слабостите и постиженията в тази връзка?

– Изведени ли са добрите практики и какви действия се предприемат те да бъдат мултиплицирани в българските училища?

– Има ли единни стандарти по отношение на осигуряването на присъствието на учениците и провеждането на учебния процес при електронно дистанционно обучение?

– Какви мерки са предприети за гарантиране на равния достъп на учениците до качествено образование и за участието на всички ученици и учители в страната в онлайн обучение в случай, че се премине към него?

– Осигурено ли е техническо оборудване, интернет достъп и електронни устройства за нуждите на провеждане на електронно дистанционно обучение за учителите и учениците?

– В случай на необходимост от преминаване към обучение в електронна среда, имат ли готовност учебните заведения да преминат бързо към него при осигуряване участието на всички ученици?

– Има ли риск да останат училища без достъп до интернет и до електронни устройства за дистанционно обучение на своите учители и ученици? Министерство на образованието и науката наясно ли е кои са конкретните училища?

– Предвижда ли Министерство на образованието и науката в училищата да бъдат разписани действия и изготвени планове, свързани с организацията на работа, така че ръководствата да могат бързо и адекватно да реагират при установяване на случай/и на заразени с COVID-19?

– Обмисля ли се въвеждането на задължителни стандарти за действия при ръст на заболели ученици или педагогически и непедагогически персонал в училищата?

– Каква ще бъде ролята на Регионалните управления на образованието в тези процеси?

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top