fbpx
Начало » България » Около 15 септември ще сме близо до пика на вълната

Около 15 септември ще сме близо до пика на вълната

  • bobi
  • 26 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Около 15 септември ще сме близо до пика на вълната

Прогнозите засега са, че около 15 септември ще сме близо до максимума на вълната, по-голямата част от страната ще бъде в червената зона. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Със сигурност ще има трудности, но се подготвяме да осигурим поне за първокласниците първи учебен ден, който да запомнят, а след това задачата, която имаме, е да се премине на максимално присъствено обучение, но с минимален риск за децата и персонала. Трябва да намерим правилния баланс, заяви той.

Министърът уточни, че не се предвиждат допълнителни бонуси за учителите, които ще се ваксинират, освен двата дни допълнителен отпуск. Опитваме се да ги убедим максимално да се ваксинират, увери проф. Денков.

Той съобщи, че образователното министерство работи съвместно с Министерството на здравеопазването да се осигурят тестове за деца, които не се вземат от носа, а от гърлото. Министерството на здравеопазването проучва какви са възможностите да ги осигурим за началото на учебната година. Тестовете ще са безплатни. Няма смисъл да тестваме 5-10-15-20%. Трябва да тестваме или всички деца, или само тези със симптоми. Ще осигурим достатъчно тестове, за да се тестват всички деца всяка седмица, ако има съгласие на родителите. Ако няма такова съгласие, ще се тестват само децата със симптомите. Отговорът е на ниво директори – те трябва да убедят родителите, че това е полезно за децата, посочи образователният министър.

Много е важно да се каже, че е необходимо да има актуализация на бюджета, за да могат да се закупят тези тестове, отбеляза той.

Проф. Николай Денков поясни, че с решение на педагогическия съвет директорът ще организира периодичното тестване на учителите и непедагогическия персонал.

Той коментира и при какви обстоятелства обучението ще се провежда присъствено и дистанционно. Ще гледаме каква е конкретната ситуация във всеки град и район. Според информацията за заболяемостта ще се вземат решенията за всяко едно училище. При зелена зона всички училища са отворени. При тъмночервена зона Министерството на здравеопазването блокира района, всичко е затворено, минаваме към електронно обучение. В жълтата и червената зона има възможност за много вариации, като първи ще излизат в електронна среда учениците от 8-12 клас, а последни учениците от 1-4 клас, каза министърът.

За всички възрастни участници в образователния процес носенето на маска е задължително, независимо дали са преболедували или ваксинирани. Детските градини, с изключение на предучилищните групи, са без маски. Предучилищната и първи клас са без маски в зелената зона. За останалите трябва да има маски, с изключение на уроците по физическо и обученията на открито, обясни проф. Денков.

Той съобщи още, че детските градини ще бъдат затваряни само в краен случай – в тъмночервената област или при локален взрив, при който има риск голям брой деца да се разболеят. Дори и в тъмночервената област, ако 100% от децата и персонала са ваксинирани, детската градина ще може да работи, разясни министърът.

Ще бъдат осигурени електронни устройства за всички ученици. Всичко е поръчано. През октомври се очакват да пристигнат 25 500 таблета, 24 500 лаптопа трябва да пристигнат през през септември, посочи проф. Николай Денков.

При дистанционното обучение децата се обучават не само от знания, а и от социални контакти, което води и до проблеми с психиката. Давам си сметка за това, но ние трябва да пазим живота и на учителите. Родителите трябва да вярват в екипа на министерството, Ние сме готови да направим най-доброто за децата. Ние сме готови за всякакви срещи, но не сме готови да приемем едностранни призиви, защото те не вършат работа, каза още министърът на образованието и науката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top