fbpx
Начало » Бакалавър » Обучение в Гърция – люлката на западната цивилизация

Обучение в Гърция – люлката на западната цивилизация

  • bobi
  • 05 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Обучение в Гърция – люлката на западната цивилизация

Често наричана люлка на западната цивилизация, Гърция може би е страната с най -влиятелната цивилизация на древността. В Гърция можете да се насладите на вечно социална култура и да опитате международно призната кухня с нейния вкус. Имате възможност да посетите местата, където се е родила западната цивилизация и можете да вървите по стъпките на древногръцки философи и математици. Гордата традиция на научно изследване – Гърция има академично наследство като малко други страни по света, тъй като е била дом на живота на Сократ, Платон, Аристотел, Хипократ и Питагор, заедно с висококачественото образование, предлагано от гръцките институции в широк кръг спектърът от предмети са две причини, които могат да привлекат чужденци да учат в Гърция.

В Гърция има около 24 държавни университета, разпространени в цялата страна. Докато преподаването е основно на гръцки, специализираните учебни програми се предлагат и на други езици (най-често английски), както на бакалавърско, така и за по-високи образователни степени. Към тези университети се присъединяват 16 технологични образователни института (TEI), които предлагат програми за висше образование с акцент върху практически и професионални умения по специалности като приложна технология, здравеопазване, селско стопанство, мениджмънт и изкуство и дизайн. Като цяло системата на висшето образование на Гърция е добре уважавана и според последното издание на QS Higher Education System Strength Rankings от 2018 година заема 48-то място в света.

  Университет Място в света
1. National Technical University of Athens 421
2. Aristotle University of Thessaloniki 551-560
3. National and Kapodistrian University of Athens 651-700
4 University of Crete 651-700
5. University of Patras 801-1000
6. Athens University of Economics and Business 1001-1200

Източник: QS World University Ranking 2022

Бакалавър, магистър и докторантура

Гръцкото висше образование включва 24 държавни университета. Кредитите на тези 24 държавно акредитирани институции са натрупващи се и прехвърляеми в рамките на Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (ECTS). Програмите по инженерство, стоматология, фармация, агрономия, горско стопанство, заедно с някои програми по изобразително изкуство са с продължителност 5 години. Медицинските проучвания са с продължителност 6 години.

Частните колежи в Гърция не работят като независими университети. Тези колежи в Гърция обаче си сътрудничат с водещи международни университети от САЩ, Великобритания или държави от ЕС, за да предлагат акредитирани програми за бакалавърска и следдипломна квалификация. Следователно тези програми водят до степени, които се присъждат директно от тези чуждестранни университети. Мониторингът на тези споразумения, както и на допълнителните разпоредби за функционирането на колежите се извършва от гръцкото министерство на образованието. Съгласно гръцкото законодателство – относно взаимното признаване на квалификации, притежателите на академични степени от университети в ЕС, включително тези, придобити чрез обучение в колеж в Гърция, имат напълно признати професионални права.

Следдипломното обучение води до присъждане на диплома за специализация (магистърска степен). Общата цел на магистърското обучение е да предостави на студентите възможност да се специализират в определени области. Следдипломните курсове са отворени за гръцки или чуждестранни възпитаници на гръцки университети или акредитирани еквивалентни чуждестранни институти. Изискванията за прием, взетите под внимание критерии за подбор, таксите за обучение и процедурата за прием се определят от вътрешния регламент на въпросната програма. Обикновено кандидатите се избират въз основа на процес на подбор или техните резултати от изпита.

Въпреки че образователните програми се предлагат предимно на гръцки език, все по -голям брой програми за магистърска квалификация се предлагат на английски или на други езици. Владеенето на един или повече чужди езици (с изключение на гръцкия) е съществена предпоставка за участие в последващо обучение. В края на обучението си студентите трябва да подготвят и представят своята магистърска теза. Курсовете обикновено продължават една година и половина (три семестъра), включително времето за подготовка на дипломната работа. С цел да се стимулира интернационализацията на гръцкото висше образование, много висши училища установяват сътрудничество с чуждестранни университети, като присъждат двойни дипломи.

Докторантурата води до присъждане на докторска степен (PhD). Общата цел на докторантурата се състои в специализация на високо ниво в стратегически области на знанието и насърчаване на фундаментални изследвания в различни научни области с оглед укрепване на научната база на страната. В случай на университети, предлагащи следдипломни програми, е важно да имате диплома за магистърска степен, за да получите докторска степен.

Изисквания за кандидатстване

За да се кандидатства за обучение в Гърция на бакалавърско ниво, трябва да се подаде кандидатурата до края на месец юли през Министерството на националното образование и вероизповедания на Гърция. Всички документи трябва да бъдат преведени на гръцки и официално одобрени от гръцкото министерство и най-близкото гръцко посолство. Ако искате да учите за магистърска или по-висока степен, можете да изпратите необходимата документация директно до избраната от вас институция. Може да се наложи да предоставите доказателство за владеене на гръцки или друг език, в зависимост от езика, на който ще учите.

Необходимо е да представите определени документи, които доказват, че отговаряте на условията за прием.

За бакалавърска степен кандидатите трябва да представят:

  • Формуляр за кандидатстване
  • Копие от документ за самоличност
  • Диплома за средно образование. За частни английски университети може да се изисква нотариално заверено копие на дипломата, официален превод на английски език, легализация и апостил
  • Сертификат за владеене на английски език (CАЕ, TOEFL, IELTS) или сертификат за гръцки език (гръцките университети изискват всички техни студенти да знаят гръцки – в противен случай ще трябва да изкарат едногодишен подготвителен курс по езика)

За магистърска степен студентите трябва да предоставят:

  • Формуляр от университета за кандидатстване
  • Копие от документ за самоличност
  • Диплома за завършена бакалавърска степен
  • Сертификат за владеене на английски език (CАЕ, TOEFL, IELTS) с минимален резултат от B или 7 по скала от 1,0 до 9,0
  • 2-4 години трудов стаж (важи само за MBA)
  • GMAT резултати от най-малко 500 (важи най-вече за MBA)

Някои програми могат да имат допълнителни изисквания, в зависимост от областта на обучение и институцията. Например частните университети или при кандидатстване за специалности свързани с изкуства могат да поискат допълнителни изпити. 

Визи за обучение в Гърция

Гражданите на Европейския съюз не се нуждаят от виза, за да учат в Гърция. Ако идвате от държава извън ЕС, трябва да получите студентска виза (тип D) от най-близкото гръцко посолство или консулство. За целта първо е необходимо официално писмо за прием от избрания от вас университет в Гърция, което трябва да бъде институция, сертифицирана от гръцкото Министерство на образованието. Трябва да се свържете с посолството на Гърция във вашата страна или да погледнете на уебсайта на Министерството на външните работи на Гърция за подробен списък на документите, необходими за студентска виза, и информация за това как да подадете молбата си. Също така ще трябва да присъствате на интервю, за да получите вашата виза. 

Такси

Всички държавните университетите и колежи в Гърция не начисляват такси за обучение на местни студенти на ниво бакалавър. Тъй като Гърция е държава-членка на Европейския съюз, това се отнася и за всички студенти от страни от ЕС / ЕИП. Въпреки това, студенти от страни извън ЕС / ЕИП са длъжни да заплащат такси за бакалавърска степен. Таксите варират в зависимост от университета, но обикновено са между 1 500 и 9 000 евро годишно, а често включват и учебниците по учебни курсове. Относно магистърските степени, повечето от тях се заплащат независимо произхода на студента. Контрастно на безплатното държавно висше образование в Гърция, частните институции изисква значително по-високи такси, които варират между 5 000 и 16 000 евро на семестър.

Разходи за живот

Гърция е една от най-евтините страни в Европа за чужденци, както за туристи, така и за международни студенти. Средно ще ви трябват около 450-700 евро на месец за всички разходи, включително за настаняване, което е между 240 и 450 евро на месец за квартира в центъра на града. Също така може да се намери евтина, но все пак вкусна храна както на улицата за по 5 евро, така и в малки кафенета и таверни, където цената е около 10 евро.

Работа

Тъй като Гърция е атрактивна туристическа дестинация, те имат нужда от много англоговорящи работници. Правителството на Гърция е предоставило права на чужденци да работят в тяхната страна. Затова не е трудно да намерите работа в Гърция особено през лятото.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top