fbpx
Начало » България » Образователният министър: Убеден съм, че учебната година трябва да започва по-рано

Образователният министър: Убеден съм, че учебната година трябва да започва по-рано

  • bobi
  • 19 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Образователният министър: Убеден съм, че учебната година трябва да започва по-рано

В момента имаме една междусрочна ваканция, която е един ден в средата на седмицата. Има напрежение във връзка с края на срока. Учениците имат нужда да си починат. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в студиото на сутрешния блок на NOVA.

По думите му съображенията за ваканцията са свързани с учебната програма, а не с пика на вълната: “Учителите трябва да оформят оценки до 29-ти. МЗ взема мерки във връзка с разпространението на COVID-19”.

Той съобщи, че разликата в заразените учители и ученици е много голяма в рамките на страната. Най-много заболели ученици има в София-град, а най-малко в Кърджали.

Денков обясни, че в настоящата ситуация децата могат да бъдат изпитани и в електронна среда. Около 15% от учениците с обучават онлайн.

По въпроса с тестването каза, че учениците се тестват веднъж, защото такава е препоръката на МЗ: “Дълбоко съм убеден, че това е една от мерките, които трябва да се използват”.

Той даде пример, че броят на положителните тестове за ученици се е увеличил с 10% в последните дни.

Акад. Денков анонсира, че ще има допълнителни форми на занимания през лятото: “Когато минат, вълните за всяко едно дете трябва да се направи анализ какво му липсва. Можем да използваме до 30-ти юни да останат тези, които имат нужда. Лятото ще създадем допълнителни форми като програмата “Отново заедно”. Учебната година ще завърши както е планирана, защото всяко разместване на дата води и до други усложнение”.

“Аз съм дълбоко убеден, че датата на започване на учебната година трябва да е около 5-6-ти септември”, допълни още.

По думите му има процес на натрупване на дефицити: “Трябва максимално да компенсираме с извънкласните форми, с допълнителни занимания по спорт и културни мероприятия”.

Той потвърди, че има намерения за вдигане на учителските заплати.

По темата с включването на на доц. Мангъров каза: “Доц. Мангъров трябва отдавна да бъде изключен от БЛС. Той отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни. Казвам го като учен”.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top