fbpx
Начало » България » Нито учат, нито работят – какво правят + Видео

Нито учат, нито работят – какво правят + Видео

  • bobi
  • 05 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Нито учат, нито работят – какво правят + Видео

Над половин милион българи са трудоспособни, но безработни. Данните съобщиха от социалното министерство. На фона на продължаващия недостиг на кадри, които отчита бизнесът, огромна част от населението не работи, а може да го прави.

„Вече 10 години Европейската комисия наблюдава и изследва един феномен, наречен „нито учещи, нито работещи”. Тези хора вероятно живеят от издръжка на близките си. Различните изследвания дават различни данни за бройката им. В тази група обаче влизат и хората, които имат увреждания и нямат възможност да работят”, заяви социалният експерт и бивш социален министър Иван Нейков пред „Здравей, България” по NOVA. Той допълни, че работодателите търсят млади хора, но с голям опит, а това се оказва трудна задача. По думите му българите, които работят в чужбина, са най-големия инвеститор в България.

По думите му данните се разминават – според някои те са 120 000 – 150 000, според други 300 000.

„Много малка част, които попадат в групата на „нито учещи, нито работещи” наистина не се интересуват от нищо и по цял ден нищо не работят. Повечето пъти причината е друга”, смята Иван Нейков.

Според него някои от тях работят, някъде на черно, или извън страната. Те са голямото гнездо на сивата икономика, смята той. Именно тази група подхранва сивата икономика, каза той.

По думите му, ако някой запише курсове, той не се вади от системата като учащи се.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top