fbpx
Начало » България » МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми

МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми

  • bobi
  • 13 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за МОН ще финансира обучения на преподаватели и нови учебни програми

Нова Национална програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“ ще подпомогне квалификацията на преподавателите с цел прилагане на компетентностния подход в обучението на студентите. Това съобщават от правителствената пресслужба.

По програмата ще бъдат финансирани университети, които актуализират програмите за подготовка на бъдещите учители и разкриват нови хибридни специалности в областта на педагогиката. Предвиждат се и обучения по приоритетни теми за системата на предучилищното и училищното образование, в т. ч. компетенгностен подход, съвременни и иновативни образователни технологии, предприемачество и интелектуална собственост, приобщаващо образование.

Обученията ще бъдат финансирани чрез МОН и организирани на национално ниво. В края на всяко обучение ще се издава сертификат, въз основа на проведен тест и представена актуализирана собствена учебна програма, отразяваща компетентностния и – където е приложимо – интердисциплинарния, подход в  обучението (особено в т. нар. „хибридни специалности“).

Чрез изпълнение на дейностите по програмата се цели също да се насърчи екипната работа между преподавателите, подготвящи учители, да се създаде мрежа за споделяне на опит, включително и междууниверситетски центрове. По програмата ще се финансира изработването на наръчник, видео презентации, лекции и ресурси, споделени във виртуална библиотека, подпомагаща подготовката на бъдещите учители.

Директно финансиране за университетите е предвидено за изграждането на обучителни центрове и за оборудване на зали за обучения на студентите. Общият бюджет на програмата възлиза на 2 млн. лв. за следващите 2 години.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top