fbpx
Начало » България » МОН с официална информация за матурата

МОН с официална информация за матурата

  • bobi
  • 19 май 2023
  •  Коментарите са изключени за МОН с официална информация за матурата
мон

„Пътят на посвещаването в любовта“ беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху „Посвещение“ на поетесата Петя Дубарова на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе на тема „Живот в мрежата“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението винаги се пише върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства в произведението.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се набляга върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изисква познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст („Молитва“ на Атанас Далчев и „Молитва“ на Борис Христов“).

47 650 младежи бяха допуснати до държавния зрелостен изпит. Явиха се 45 889 от тях, което е 96,3 % от общия брой допуснати.

В Министерството на образованието и науката са постъпили девет сигнала за нарушения. Три работи са анулирани в Кърджали, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в София и във Варна.

Матурата се проведе в 750 училища, като навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение. Изпитният вариант бе генериран в 5:45 часа в МОН сред близо 6 милиона комбинации.

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top