fbpx
Начало » България » МОН стартира проект за повишаване на успеха на учениците

МОН стартира проект за повишаване на успеха на учениците

  • bobi
  • 10 апр. 2023
  •  Коментарите са изключени за МОН стартира проект за повишаване на успеха на учениците
мон

Стартиралият нов проект „Успех за теб“ по програма „Образование“ – 2022-2027,  съфинансирана от ЕС, ще даде възможност на училищата с комплекс от дейности да помогнат учениците да подобрят образователните си резултати. По-голямата продължителност на проекта – 5 години, ще позволи по-добро усвояване на придобитите умения и постигане на по-добър ефект, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието.

Това заяви ръководителят на екипа за организация и управление на проекта Грета Ганчева, директор на дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН по време на информационна онлайн среща, в която се включиха близо 1700 училища.  Новият проект надгражда работата досега по проектите „Подкрепа за успех“, „Подкрепа за приобщаващо образование“ и „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, както и по национални програми.

Проектът „Успех за теб“ е фокусиран основно от 1 до 7 клас. Поставя се акцент върху общата и допълнителна подкрепа за ученици в риск от отпадане, както и върху обученията по български език и литература на ученици с цел успешното им представяне на националните външни оценявания, но и на държавните зрелостни изпити.

Има възможност за работа на образователните медиатори и социалните работници .

Ще се финансират дейности по кариерно ориентиране на учениците, за да могат да направят своя информиран избор, особено след 7-ми клас накъде да продължат образованието си.

Друга част от дейностите са за ученици със специални образователни потребности. От една страна се подкрепят учениците в подготовка по учебното съдържание, а от друга – чрез рехабилитации и терапии, психологическа подкрепа и др. И за двата вида подкрепа могат да се назначават специалисти, които да работят в училищата с тези деца, като тук се включват ресурсни учители, психолози, логопеди, социални работници, помощници на учителя и др. Училищата ще получават финансиране и за работа с деца с изявени дарби, за тяхната подготовка в областта, в която те развиват своите заложби и способности.

В проекта има заложени и обучения на над 4000 педагогически специалисти и непедагогически персонал. Тук се включват и образователни медиатори, социални работници и друг непедагогически персонал.

В дейностите са заложени и занимания по интереси, междуучилищни дейности и допълнителни обучения по учебни предмети. Идеята е учениците да преодолеят затрудненията в ученето и да преминат по-плавно през етапите на образование.

С финансиране от 151 123 000 лева училищата ще могат да подкрепят близо 100 000 ученици и техните родители.

В края на всяка учебна година ще се проследяват резултатите на учениците и ще се прави анализ на работата с тях.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top