fbpx
Начало » България » Локдаунът увеличава стресът и депресията сред родителите

Локдаунът увеличава стресът и депресията сред родителите

  • bobi
  • 19 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Локдаунът увеличава стресът и депресията сред родителите

Нивата на стрес, депресия и безпокойство сред родителите, полагащи грижи за децата си и техния учебен процес, са се увеличили, сочат изследвания на Оксфордския университет.

Сред проблемите изпъкват трудности при отпускане на мозъка и тялото, чувства на безнадеждност и раздразнителност.

Много от родителите споделят, че са притеснени за бъдещето на техните деца, заради учебния процес и липсата на централизирано обучение.

В изследването участват 6246 човека, които коментират мерките, започнали от март месец до декемеври. Ето едни от основните проблеми:

  • Трудности при отпускане
  • Тревожност
  • Чувство на безнадежност
  • Липса за интерес към света
  • Чувство на страх
  • Силно раздразнение
  • Свръхактивност
  • Нетърпеливост

Всички тези проблеми, комбинирани един с друг, водят родителите към депресивни състояния. Пример затова е и, че процентът на депресирани хора е бил най-нисък, когато мерките са били по-свободни през лятото. Най-силен е бил пикът точно преди празниците, когато бяха обявени новите мерки, свързани с локдаун.

Ако трябва да бъдем конкретни, най-високите нива на стрес се откриват при семейства с ниски доходи или в домакинства само с един родител.

Цялата общественост в Европа е притеснена заради резултатите от изследването, защото тендецията е да се задълбочава депресията, ако скоро мерките не бъдат отпуснати.

Според Оксфордският университет една трета от родителите с малки деца (до 10 годишна възраст) каазват, че безпокойствието им се дължи най-вече заради поведението на децата им, което е твърде различно от обичайното. Родителите пък с деца на средна възраст (11 години и нагоре) повече се притесняват за образованието и какво ще се случва в близкото бъдеще.

Кати Кресуел е един от водещите изследователи и професор по психология на клиничното развитие в Оксфордския университет. Според нея вторият локдаун е бил решаващ за плашещите новини.

„Нашите данни подчертаха конкретно напрежение, което родителите изпитват по време на закключване. При първият локдаун е имало надежда за по-добри дни, но вторият е засилил безпокойството в хората. Хубаво е политиците да се вслушат в тези данни и да се опитат да предпазят родителите повече.“

Един от родителите в изследването е Летисия, която споделя, че въпреки че почти всички са от Великобритания, тенденцията е еднаква за цяла Европа. Според нея малко държави се грижат за психическото здраве на семействата, а то е в основата за един добър и пълноценен живот.

„Родителите сме притеснени. Нормално е. Но, освен, че вирусът е навсякъде и трябва да следим какво пипат нашите деца и дали си мият ръцете и каква дистанция спазват, ние трябва да заемем и ролята на учители, защото онлайн образованието не е достатъчно. Трудно е да си родител в днешно време.“

Мадиха е друг родител, който има друга гледна точка над ситуацията, но и тя е достатъчно притеснена.

„Аз съм работещ родител. За мен най-важното е да осигуря спокойствие в семейството, но почти винаги е за сметка на моето собствено. Това понякога ме влудява. Допълнително липсата на спорт и продължителното стоене пред екраните още повече ни стресира.“

Източник: https://www.bbc.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top