fbpx
Начало » България » Къде и как се обучава дете със специални образователни потребности

Къде и как се обучава дете със специални образователни потребности

  • bobi
  • 27 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Къде и как се обучава дете със специални образователни потребности

Въпреки правилата, въпреки информацията от ресурсния център, малко са детските и учебните заведения, които имат готовност да работят с деца, които са със специални образователни потребности (СОП). Или нямат желание, или нямат възможността, сподели пред Радио София майка на дете със СОП.

Обучението на децата със специални образователни потребности не би следвало да се подчинява на много различни правила от тези на останалите деца, обясни в радиоефира Калоян Дамянов, директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в София. В страната това се случва по два начина: 1. като кандидатстват наред с всички останали и след това се вземат необходимите мерки при обучението им; 2. предварително се прави оценка и при класирането се дават допълнителни точки на такова дете със СОП. В клас могат де бъдат приети до 3 такива деца.

На практика такова дете трябва да може да бъде прието във всяко едно училище, подчерта Дамянов. Препятствие продължава да бъдат предразсъдъците сред учителското съсловие (а и сред родителите), особено когато става дума за дете с по-сложно и предизвикателно поведение. За работа с такъв ученик наистина има нужда от повече ресурс и възможности.

Съответното дете има право на ресурсен учител, психолог, логопед, педагогически помощник. Уроците трябва да са адаптирани. Има помагала. Начинът на преподаване трябва да е съобразен.

В София децата със СОП са над 5000. За всяко се подготвя индивидуален план. Почти няма заведение, което да не е посещавано от такива подрастващи. По-труден е приемът в училища, където вече учат около 30 момчета и момичета със СОП и се получава пренасищане.

По отношение на приобщаващите програми България е напълно съизмерима с другите европейски страни, допълни Калоян Дамянов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top