fbpx
Начало » България » Кризата за учители се задълбочава преди старта на учебната година

Кризата за учители се задълбочава преди старта на учебната година

  • bobi
  • 29 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Кризата за учители се задълбочава преди старта на учебната година

Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни учебни предмети. В София броят на незаетите места е най-голям – около 600, но всеки ден намалява.

“И това е естествен процес, защото част от моите колеги излизат от системата. Това е време, в което директорите имат ангажимента да обезпечат провеждането на учебните занятия, но на фона на София е абсолютно в рамките на допустимото”, заяви в ефира на “Събуди се” по Нова телевизия началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Потокът от желаещи да устроят живота си в столицата, е предпоставка за по-голямото търсене на педагогически специалисти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„В последните години се търсят най-много начални учители и това е във връзка с реализиране на политиката за целодневна организация на учебния ден в начален етап. Търсят се и детски учители”, допълни тя.

В Пловдив близо 300 места в училища и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„Имаме обявени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, поясни директорът на ПГХТТ – Пловдив: Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца – не е лесна задача.

„Специалностите в нашето училище са свързани с изключително много лабораторни упражнения, изследване на храни и напитки и съответно лаборанта подготвя и съдейства на учениците за тяхното провеждане”, каза още Ганчева.

От години, най-сериозният недостиг е на учители по чужди езици, математика и информационни технологии.

„Това са сферите, в които завършвайки висшето си образование, колегите ми имат възможност да намерят различна професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и не само за столицата, е един дългосрочен проблем”, смята тя.

За Варна и Бургас не достигат общо около 230 учители.

През 2020 година правителството ще отпусне още 360 милиона за учителски заплати. Така до 2021 година възнаграждението трябва да стане двойно.

„Възнаграждението в никакъв случай не мога да кажа, че е водещо, защото ти първо трябва да притежаваш професионални знания, умения и компетентности и много лични качества, воден от любовта към децата, за да избереш тази професия. Естествено в този материален свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, смята Кастрева.

Източник: novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top