fbpx
Начало » България » Компенсация за децата без място в общинска градина

Компенсация за децата без място в общинска градина

  • bobi
  • 28 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Компенсация за децата без място в общинска градина

Има политическо решение за въвеждането на компенсации за 4, 5 и 6-годишните деца, които са кандидатствали, но не са приети в общинска детска градина, обяви в четвъртък образователният министър Красимир Вълчев.

Той допълни, че по този повод е имал разговор с премиера Бойко Борисов, който е поел ангажимент ГЕРБ да внесе мярката чрез законодателна промяна.

Компенсацията ще се полага на деца, чието предучилищно образование е задължително, но въпреки това държавата и общините не са успели да го осигурят. Това означава, че за да получат компенсацията, родителите трябва да удостоверят, че детето е участвало в класиранията за близки до дома му детски градини, но не е прието. Освен това, за да ползва обезщетението, детето трябва да упражнява ангажимента си към образованието, тоест трябва да е записано в частна детска градина или подобно заведение.

В момента 57 общини имат недостиг на места в градините за деца в предучилищна възраст.

По думите на министър Вълчев държавата ще направи всичко възможно догодина да няма неприети деца на 4-годишна възраст, като за тази цел ще ползват максимално възможностите на 3-годишната национална програма за изграждане на детски заведения и училища. Тя предвижда финансиране по 70 млн. лв. годишно.

Въпреки това, ако все пак се появи недостиг на места, потърпевшите ще бъдат компенсирани със сумата, която държавата плаща за издръжката на всяко дете в общинско заведение.

Все още не са ясни техническите детайли по предложението. Много е вероятно сумата да не се предоставя кеш, а като ваучери.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top