fbpx
Начало » България » Колко процента от образованието може да бъде дистанционно?

Колко процента от образованието може да бъде дистанционно?

  • bobi
  • 11 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Колко процента от образованието може да бъде дистанционно?

От Министерството на образованието и науката предлагат до 20% от учебните часове по различни дисциплини да се провеждат дистанционно и след края на извънредното положение.

По темата коментар направи и директорът на 119 СУ Диян Стаматов

„Преди четири години беше създадена една много голяма група и комисия, която разглежда иновативни предложения в българското образование. В момента около 10% от българските училища кандидатстват за такъв статут. Той се признава с решение на Министерския съвет и има позиция както за водещи училища, така и за училища, които експериментират в най-добрия смисъл. Те дърпат образователната система малко по-напред, създават положителни модели и те си се налагат във времето.“

Според Стаматов около 60% от училищата са се справили много добре в дистанционната среда.

„Може би измежду тях ще решат да кандидатстват за продължаване с отделни формати в дистанционна форма на обучение. Не означава да бъдат изцяло използвани отделни предмети в дистанционна среда, а до 20%. Това ще е за или за един учебен предмет, или за учебния план.

Но нека да не се тълкува, че това ще е свободен ден. Това ще е най-съвременният, най-практичният начин, в който учениците биха могли в дистанционна среда да използват съвременните технологии. Когато грипната епидемия отново ни залее, би могло веднага да се мине в дистанционна форма, но тук става въпрос за 4-5 дни, в които вместо да ходи по молове и да се обикаля по магазини, може да бъде запълнено със съдържание.“, категоричен е директорът.

Директорът на 119 СУ смята, че образователната система на нашата страна е доста пъстра.

Там, където не успяха да се справят с дистанционната форма, причините бяха различни. Липса на техника, липса на интернет или липса на квалификация на самите учители, а и не малка група ученици, които нямат никакъв интерес към образованието.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top