fbpx
Начало » България » Как се стопанисват улищните автобуси и може ли някои области в страната да останат без такива?

Как се стопанисват улищните автобуси и може ли някои области в страната да останат без такива?

  • bobi
  • 18 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Как се стопанисват улищните автобуси и може ли някои области в страната да останат без такива?

В община Плевен има реална опасност през втория учебен срок да няма изправни ученически автобуси. Това стана ясно вчера в предаването на БНР „Преди всички“.

Ученически автобус в Мездра пък превозваше правостоящи деца, защото местата бях заети от възрастни, ползващи специализирания превоз, за да отидат на рабата.

Този казус вече е разрешен, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ кметът на Мездра Иван Аспарухов.

„Той беше предизвикан от огромния спад на превозвачите. Нямаме проблем с превоза на ученици“.

Безплатният транспорт на учениците се осигурява и контролира от органите на местното самоуправление, посочва МОН в отговор на запитване, отправено от БНР.

„През ноември 2022 година МОН поиска и правителството отпусна 44 милиона лева за закупуване на нови училищни автобуси, тъй като постъпиха множество искания за подмяна на остарелите. С допълнителните средства ще може да се предоставят подходящи превозни средства на общини и училища, които спешно се нуждаят от подмяна. С предвидените в бюджета за 2022 година 10 милиона лева  бяха закупени 34 автобуса“, посочват още от образователното ведомство.

Асен Александров, който е председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во училище смята, че за средищните училища тези автобуси са основен въпрос.

„От тях зависи нормалното протичане на учебния процес. В разговора за училищните автобуси трябва да се включат също министерствата на транспорта и на финансите, както и Сдружението на общините.  Големият брой автобуси бяха закупени през 2008-2009 година“.

Училищните директори няма как да ги осигуряват, посочи още той.

„Не виждам по-важна задача за една община от тази да осигури образованието на децата, живеещи там.  Това трябва да е приоритет и за парламента. Лишаването от достъп до образование е престъпление“.

На територията на община Мездра има 28 населени места, които се обслужват от 11 ученически автобуса, посочи Иван Аспарухов.

В община Ловеч 9 училищни автобуса превозват децата от селата до учебните заведения в общинския център. Заместник-кметът по образование Венцислав Христов увери, че проблеми с транспорта на учениците няма. Автобусите са предоставени на училищата, които се грижат за поддръжката им- от регистрация  и издаване на винетни стикери до годишни технически прегледи.

„Има амортизация на автобусите, но през последната година получихме два. До края на седмицата ще имаме и още един нов. В момента 9 автобуса са в движение. Те обслужват трите средищни училища. Напълно достатъчни са“.

Целевите средства стигат за поддържането на тези автобуси, посочи още Венцислав Христов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top