fbpx
Начало » България » Как може да се завърши основно образование по бързата процедура?

Как може да се завърши основно образование по бързата процедура?

  • bobi
  • 06 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как може да се завърши основно образование по бързата процедура?

Да се завърши основно образование по бързата процедура позволява проект, наречен „Нов шанс за успех“ на хората над 16-годишна възраст. Така 5, 6 и 7-ми клас общо, могат да се вземат за около една година, по три месеца за всеки от тях и по няколко седмици за подготовка и явяване на изпитите. За времето, прекарано в училище, курсистите получават стипендия, както и удостоверение, което не е свидетелство за завършено основно образование, то обаче им дава същите права. Според просветното ведомство учебната програма за тези курсове е направена така, че да се придобиват всички компетентности, заложени в стандарта за общообразователна подготовка.

Една от формите на обучение, предвидени в новия образователен закон, е задочната. Тя дава възможност на възрастни хора да завършат 5, 6 и 7 клас с двойно по-малък брой часове, отколкото са тези в курсовете, обясни Евгения Костадинова, ръководител на проекта от Министерството на образованието, в отговор на въпроса достатъчни ли са трите месеца за завършване на един учебен клас.

„Нещо повече – във формалното образование, училищното, едно лице над 16 години може да се запиши в самостоятелна форма на обучение, без да има нито един присъствен час, т.е. без да е обучаван в курс, но от него се изисква да отиде и да положи изпити“, каза Костадинова.

След курсовете и успешно полагане на изпитите, обучаемите получават удостоверение, което не е свидетелство за завършено основно образование, но на практика дава същите права:

„Те не получават същия онзи документ, който се издава от формалното образование, защото това е неформално обучение, но документът, който получават им дава същите права, каквито им дава документът свидетелство за основно образование“, допълни Евгения Костадинова.

Всеки от курсистите получава стипендия – по 4 лв. за присъствен ден, както и още 15 лв. при успешно полагане на всички изпити за съответния клас, поясни още Евгения Костадинова.

Източник: https://dariknews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top