fbpx
Начало » Бакалавър » Как Кирил Петков премести “Харвард” в Алма матер

Как Кирил Петков премести “Харвард” в Алма матер

  • bobi
  • 12 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как Кирил Петков премести “Харвард” в Алма матер

Той е млад успял бизнесмен и преподавател, номиниран е за наградите на „Достойните българи – 2019“ – за приноса му да се направи Център за приложни изследвания и иновации и за Харвардската програма в Софийския университет.

Кирил Петков е на 38 години и е от онези българи, които са израснали някъде по Белия свят, получили са образование в някой от най-престижните университети, а после се завръщат в България. Защото тук и сега им харесва, както е с Петков – да живее със семейството си, да отглежда децата си, да прави бизнес проекти и да помага на други свои сънародници.

Убеден е, че всичко може да се промени в България към по-добро, но не става с усилията само на един човек, а когато се събере критична маса от знаещи и можещи хора

Затова той самият тръгва точно към това – да отгледа тази критична маса от хора, като им помогне да станат успешни личности. Как се постига такава амбициозна задача?

“Не давай на бедния обяд, а го научи сам да си лови рибата.” Тази древна поговорка Кирил Петков прилага на едно по-високо ниво.

“През 2007 г. завърших “Харвард” – бизнес направление, и имах късмета да бъда при проф. Майкъл Портър, който е смятан за най-добрия жив икономист в Бизнес училището на този университет. Когато му представих икономическа разработка за една от индустриите в България, той много я хареса и ми каза: Кириле, ако мога с нещо да ти помогна, давай, явно имаш доста енергия и страст за България!”

Петков бил готов с отговора – видял, че през 2006 г. в Чили проф. Портър е направил първия център, който е афилииран с “Харвард”, а след това направил още два – на други места по света. И му казва желанието си – да направи един Харвардски център в Софийския университет.

Приемната на Центъра за приложни изследвания и иновации – всичко в него е дело на български архитекти и дизайнери.

“Точно тогава се запознах с Асен Василев (служебен министър на икономиката през 2013 г. – б.р.), който вече преподаваше в “Харвард” – само че от другата страна на реката, в Икономическото училище, а аз бях в Бизнес училището. Решихме с него да започнем тези курсове, като ги афилиирахме с помощта на проф. Портър, така че нашите студенти да получават сертификат от „Харвард“.

Програмата, която подготвят и преподават в Алма матер вече от 12 г., е всъщност сборна от двата курса програми – в Икономическото и в Бизнес училището на “Харвард”.

Всичко започва през 2007 г., като всяка година избират по 60 студенти сред 400 кандидати. Фондация “Америка за България” прави за тях зала, която е едно към едно като тези в “Харвард”.

“Аз и Асен Василев се занимаваме с афилиацията към “Харвард”, така че това не струва нито стотинка за студентите, а те получават в нашите курсове точно това, което се преподава и в двата курса на “Харвард”.

Тази афилиация струва по 10 хиляди долара на година, дават ги двамата – Кирил Петков и Асен Василев.

И досега общо 500 човека са получили сертификат от “Харвард” за завършен курс по програмата на проф. Майкъл Портър.

Защо Кирил Петков прави всичко това? Защото вярва, че единственият начин по-дългосрочно да се промени обстановката в България е да се образоват достатъчно на брой млади хора, които да имат разбиране какво означава икономическо развитие в истинското му значение.

Една от каузите на Кирил Петков е да се опазят повече плажове по българското Черноморие.

“За тези 10-12 години, откакто съществува програмата, са завършили 500 души, след още 10 години ще имаме нови 500 човека – това са 1000 човека, които мислят и разбират какво означава конкурентоспособност, какво означава да правиш бизнес, който не зависи от държавния бюджет, какво е да се бориш на глобалния икономически пазар.

И да имаш малко отговорност към средата 

Това е другото хубаво нещо на този бизнес курс – че когато получиш подарък, а в случая това е точно така – учиш в една страхотна зала, получаваш харвардско образование, в голяма степен равностойно на курсовете в САЩ, без да дадеш нито една стотинка, тогава имаш отговорност и тя е да върнеш нещо стойностно обратно към средата, в която живееш. И това нас много ни радва”, признава Кирил Петков и се гордее, че всичко това е направено на доброволни начала.

Цялата работа е абсолютно доброволческа, казва Петков и обяснява как стига до идеята за другото си голямо постижение – откриването на Център за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет на Софийския университет.

Центърът работи от есента на 2018 г., а за цялостното му оборудване със супермодерна апаратура и лаборатории на световно ниво са вложени 800 хиляди лева инвестиция.

500 хиляди лева дава фирмата на Кирил Петков, останалите са от фондация “Америка за България”. Тук курсовете са за 25 студенти на година, главно от специалностите биология, биотехнологии, фармация, козметика, химия, физика.

“В момента има три начина да продължиш кариерата си, ако завършиш биологическия факултет – да станеш преподавател или учен в БАН, да започнеш работа в една от големите български компании, но те до този момент не са особено иновативни, или, ако си много талантлив, да отидеш навън и да работиш за големите научни центрове като “Пастьор” във Франция, в Бостън… И много хора правят това. Нямаше обаче четвърти вариант и го направихме – вместо да учим мениджърите как да управляват едни учени, даваме на учените възможност да помислят как те самите да започнат собствен бизнес”, обяснява идеята си Петков. Той вярва, че за да има иновации в България, те трябва да са свързани с базата на страната, с местната икономика и бизнес. От друга страна, трябва да са интердисциплинарни. “Много е трудно българин да бие примерно гиганти като BASF – нито има ресурса, нито тесните специалисти. Има шанс обаче да започне малък бизнес, ако се направят мултидисциплинарни иновации, при което две дисциплини си говорят помежду си и се ражда нещо, което никой досега не се е сетил.”

Животът на Кирил Петков обаче съвсем не е само бизнес, преподаване на студенти, изследователска работа. Пази свободното си време за себе си и семейството. Женен е за канадката Линда, на която ѝ харесва да живее в България, имат три дъщери, най-голямата вече е на 18 години. Обича и морето, и планината, не пропуска и пътешествия наблизо и далеч. И не пропуска да каже, че струва ли си една кауза, е готов да се бори докрай за нея. Какъвто е случаят с плажа Корал. Дори един плаж от всичките 200 в България да запазим, пак си струва, зарича се Петков.

Източник: 24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top