fbpx
Начало » Бакалавър » Какво да имаме предвид, когато искаме да учим инженерни науки във Великобритания?

Какво да имаме предвид, когато искаме да учим инженерни науки във Великобритания?

  • bobi
  • 24 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Какво да имаме предвид, когато искаме да учим инженерни науки във Великобритания?

Едни от най-добрите школи по инженерни науки в света се намират във Великобритания. Три от десетте най-добри университета по инженерство са на Острова. Но независимо в кой университет във Великобритания изберете да учите, ще имате достъп до отлични преподаватели и възможността лесно да се свържете с професионалисти от индустрията, както и да се докоснете до най-новите технологии в областта.

Във Великобритания ще може да изучавате редица специалности в различните области, които са свързани с инженерството – производство, дизайн, изследвания и още много други. От вас ще се очаква да мислите креативно и да работите в екип, за да откривате решенията на проблемите, които ще ви бъдат зададени. По принцип, обучението по инженерство във Великобритания отнема по-малко време, отколкото в много други страни, така че това ще ви даде възможността бързо да започнете да прилагате всичко научено в университета и на работното място.

Кариерни преспективи

Инженерите заемат важна роля в обществото ни – от създаването на модерни транспортни системи до увеселителни паркове. В световен мащаб, те са и едни от специалистите, при които се наблюдава най-ниско ниво на безработица, тъй като непрекъснато се появяват нови възможности за работа. Тъй като нещата, с които инженерите се занимават са толкова различни, е важно да отделите време и добре да обмислите каква точно специалност и в кой университет бихте искали да учите. Повечето курсове започват с по-общи предмети, които ще ви дадат основата, върху която да градите специализираните познания по специалността, която сте избрали.

Бакалавър или магистър?

В британските университети има два вида инженерни програми – B.Eng (Bachelor of Engineering) и M.Eng (Master of Engineering). Първата програма трае три години и ви дава възможността да станете инкорпориран инженер. Ако искате обаче да сте напълно дипломиран и сертифициран инженер е необходимо да вземете и четвърта година и да придобиете магистърската степен. Този курс може да протече и в рамките на пет години, ако изберете да прекарате година, работейки в индустрията.

Видове инженерни специалности 

Химическо инженерство

Химическото инженерство е частта от инженерните науки, която прилага на практикиа науки като физика, химия, биология и микробилогия, заедно с математика и икономика, за да оптимизира процеса, при който сурови материали или химикали се превръщат в стоки. Химическите инженери трябва да се уверят, че процесът не е опасен, а е устойчив и икономичен.

Строително инженерство

Това е специалност, която разглежда дизайна, конструкцията и поддръжката на средата, която ни заобикаля – мостове, пътища, канали, язовири, сгради и т.н. Тази специалност се разделя на няколко дисциплини – екологично инженерство, геотехническо, транспортно, градско, инженерство на водните ресурси и тн.

Електрическо инженерство

Този отрасъл на инженерството се занимава с приложението на електричество, електроника и електромагнетизъм. В него са включени теми като системи за контрол, обработка на сигнали и телекомуникации. Обикновено електрическото инженерство се занимава с проблемите на големите електронни системи, като например трансмисията на ток, а електронното инженерство се занимава с проблемите на по-малки системи – например компютри.

Машиностроене

Тази дисциплина прилага принципи от физиката, за да анализира, проектира, произведе и поддържа механични системи. В тази специалност ще научите и как топлината и механичната сила се използват за проектирането, произвеждането и използването на машини и инструменти.

Компютърно инженерство

Ако изберете да учите компютърно инженерство, ще разберете как се проектират компютри компютърни системи. Това включва проектиране на нов хардуер или използването на компютри за оптимизирането на промишлено предприятие. Ако искате да проектирате сложни софтуерни системи, вероятно трябва да потърсите курс по софтуерно инженерство, който обикновено е самостоятелна дисциплина.

Мехатроника

Тази инженерна дисциплина обединява електричните и механични системи. Примери за подобни електромеханични системи са автоматизирани системи за производство, вентилационни системи и климатици, както и различни механизми в самолети и автомобили.

Топ 10 най-добри университета по инженерни науки във Великобритания*

*според актуални данни на Complete University Guide

  1. University of Cambridge97% от завършилите инженерни специалности са в професионални или управленски роли 6 месеца след завършването на обучението си.
  2. University of BristolТози курс е оценен като най-добър по критериите ‘удоволетворение на студентите’ и ‘кариерни перспективи.’
  3. University of OxfordИнженерния департамент на университета в Оксфорд е един от най-добрите за изследвания в страната.
  4. Imperial College LondonТова е единственият университет във Великобритания, който се фокусира само върху природни науки, медицина и инженерство.
  5. Durham UniversityТози университет е известен с широкообхватните си упражнения в лабораториите.
  6. University of WarwickУниверситетът предлага възможността да се прехвърлите от бакалавърската програма в магистърската.
  7. University of AberdeenАбърдийн е град с богата история на индустриално инженерство, и има важна роля в петролната промишленост.
  8. University of Exeter –Университетът предлага възможността да прекарате време в индустрията по време на лятото между втората и третата ви година.
  9. University of StrathclydeТук ще намерите изключително добри компютърна мрежа, съоръжения с високо напрежение и лаборатории, оборудвани с най-новата техника.
  10. Swansea UniversityУниверситетът ви дава възможност да прекарате година в индустрията или в чужбина. Всяка година се организира и пътуване до Замбия, по време на което ще може да приложите наученото.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top