fbpx
Начало » България » „За“ или „против“ телевизор в детската стая

„За“ или „против“ телевизор в детската стая

  • bobi
  • 18 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за „За“ или „против“ телевизор в детската стая

Телевизор ни събира, телевизор ни дели“ може и да няма рима, но е съвсем вярно, особено когато става дума за телевизора в детския свят.

Дали да се сложи телевизор в детската стая или не може да доведе родители на противоположни мнения до физическа разправа.

Без да искаме да предизвикваме нещо такова, се допитахме до наши близки и далечни майки и успяхме да обобщим мненията на двете големи групи – тези, които прибавят спокойно телевизор към обзавеждането в детска стая и тези, за които това е по-страшно от всичко друго на света.

Детската стая е мястото на децата – те там играят, спят, забавляват се, учат. Телевизорът, като част от миговете на почивка, също има място там.

Така родителите не са принудени да гледат „Стивън Вселенски“ до припадък, а и няма опасност децата да станат свидетели на думи и разговори по телевизията, които не са за техните уши.

А в днешно време дори в 4 следобед можете да чуете думите „секс“, „цици“, „сексапилен“ и да видите 6 убийства за 20 минути, като дори не броим новините.

Телевизорът в детската стая не е нужно да е с включена кабелна или ефирна телевизия.

Снимка: Thinkstock

Някои родители предпочитат те да решават какво да гледат децата им и пускат пълнометражни детски филмчета на диск или от компютъра.

Два телевизора вкъщи дават възможност на разпределение по интереси и майките спокойно могат да следят готварско предаване с децата докато татковците гледат филм с насилие.

Телевизорът има магическа сила. Укротява и най-опърничавите деца, защото им предлага готово забавление с цвят, звук, картина и смешки, непонятни за възрастните.

Но това е дяволска кутия, която превръща хората в картофи, посадени на дивана и по тази причина има родители, които категорично отказват да сложат такова чудо в детската стая.

По телевизията детските нямат край, за разлика от филмчетата или клипчетата в интернет.

Един телевизор в детската означава малките да не помръднат от местата си през целия ден, да не искат да играят на нищо друго и да поемат огромни количества информация, която определено няма да ги направи по-добри хора.

Някои родители се притесняват, че разделянето на „възрастни“ и „деца“ ще раздели семейството – вечерите ще преминават в две отделни стаи, вместо в една обща, където едните ще направят компромис, за да се гледа това, което е интересно на другите.

Снимка: Thinkstock

Разбира се, компромисите често са в полза на децата, но все още има достатъчно предавания „за възрастни“, от които децата да научат нещо от света на големите – как се правят нещата от бита, туристическите предавания за отдалечени дестинации, предавания за дивата природа.

Само с един телевизор родителите имат пълен контрол върху това, което гледат децата.

В крайна сметка телевизията, както всичко останало на света, може да помага, може и да вреди, взависимост от начина, по който се ползва.

Телевизорът може да промива мозъци, може да е забавна игра, ако се престорим, че сме в кино-салон, направим пуканки и късаме билетчета „на ужким“ преди началото на „прожекцията“.

Източник:

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top