fbpx
Начало » България » Задължителната градина за 4-годишните скоро окончателно ще се приеме

Задължителната градина за 4-годишните скоро окончателно ще се приеме

  • bobi
  • 02 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Задължителната градина за 4-годишните скоро окончателно ще се приеме

Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст мина още една стъпка по пътя към окончателно приемане. Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се предлага мярката, бяха приети на първо четене от комисията по образование в парламента и предстои да бъдат гласувани и в зала.

В момента предучилищното образование е задължително от 5-годишна възраст, но законът дава възможност за индивидуално обучение, което се ползва от родители, които искат да обучават децата си вкъщи.

Свалянето на възрастта беше предложено от Министерството на образованието и науката, което обяснява задължителната градина от по-малка възраст с това, че децата, които ходят на забавачка, имат по-добри резултати в училище. Освен това тази мярка ще помогне за намаляването на процента отпаднали от училище ученици, тъй като цели включването в образователната система от по-ранна възраст на деца от малцинствата, за които българският не е майчин. Разчита се на това, че задължителната градина от по-малка възраст ще помогне на тези деца да се интегрират по-добре в училище и да не трупат дефицити.

От изказванията по време на заседанието на комисията се разбра, че представителите на почти всички парламентарни групи подкрепят мярката. За някои обаче тя ще създаде проблеми в населените места, където и в момента има недостиг на места в детските градини. Причината е, че задължителното образование за 4-годишните ще е само в забавачките. За децата на 5 и 6 години то може и да е в подготвителни групи към училищата. И в момента недостиг на места в градините има основно в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново.

Сред опасенията при въвеждането на по-ранната предучилищна е този, че общините ще имат допълнителен стимул да заобикалят правилата за максимум места в група, за да намерят място за всички 4-годишни. Това се прави и в момента на места и създава напрежение сред родителите и в системата, тъй като се налага един учител да се грижи за 30 и повече деца.

Според образователното министерство обаче има достатъчно време общините да решат проблема със сградите, тъй като могат да изчакат с въвеждането на задължителната забавачка до учебната 2023/2024 г. До тогава ще се отпускат и пари от бюджета за изграждане на нови и пристрояване на съществуващи забавачки. Тази година по програмата са осигурени 70 млн. лева.

Спор в комисия предизвика и въпросът дали трябва да се освобождават от такса за градина социално слаби семейства. В законопроекта се предлага техните разходи за забавачка да се поемат от държавата. Чуха се мнения, че тази политика трябва да бъде оставена на общините, тъй като размерът на таксите се определя от тях, а на места и в момента има различни облекчения за родителите.

С промените в закона образователното министерство предлага още да се регламентира дистанционното обучение по време на извънредна обстановка, грипни ваканции, както и за ученици, на които им се налага да отсъстват дълго време от клас по болест. Има и текст, който допуска част от училищата, определени за иновативни, да могат да провеждат до 20% от часовете дистанционно. Целта е да се избегне ранното ставане или късното тръгване от училище, когато се учи на две смени. Според част от депутатите обаче това може да се използва за заместване на присъстването обучение, при което резултатите били по-добри. Още повече, че и в момента имало възможност за занимания онлайн и не било нужно да се правят промени в закона

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top