fbpx
Начало » България » Директори искат централно решение за затваряне на училищата

Директори искат централно решение за затваряне на училищата

  • bobi
  • 10 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Директори искат централно решение за затваряне на училищата

До часове трябва да стане ясно дали учениците остават в класните стаи в училищата след призива на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев към онлайн обучение да преминат и учениците от 5-ти до 7-ми клас.

Досега образователното министерство се опитва да избегне централизирани мерки и кризисните щабове по места решават, кога и за колко време да се преминава в онлайн обучение в съответната община или област.

Директори са категорични, че предпочитат решенията за затваряне на училищата да идват от централно ниво, а не локално.

„Смятам, че отговорните решения трябва да се вземат от хора на отговорни позиции. Ние каквото успяхме да направим, го направихме”, коментира пред Нова телевизия Венелина Николова.

Образователното министерство избра местен подход за затварянето на учебните заведения и това да става през областните щабове. Директорите ще имат право да въвеждат дистанционна форма на обучение при голям брой отсъстващи ученици или при желание на родители и учители.

От всички 64 училища, избрали временно преминаване към дистанционна форма, само 11 са я въвели за всички ученици. Останалите 53 са пожелали онлайн да се обучават само определени класове. Все още не е ясно дали седмокласниците се връщат на училище. Те и техните родители са сред най-притеснените да напуснат класните стаи за сметка на онлайн обучение, защото в края на учебната година им предстоят изпити за влизане в гимназия. Част от училищата у нас решиха да не чакат решението на здравните власти и сами да удължат онлайн уроците за гимназистите си. А някои въведоха дистанционна форма и за по-малките от прогимназиалния етап.

„От днес до 27-ми всички ученици от 5-ти до 12-ти клас ще се обучават в електронна среда от разстояние. В училище остават само учениците от първи до четвърти клас”, обясни Венелина Николова, директор на 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”.

Учениците от начален етап трябва да бъдат задържани в училище максимално дълго. Ръководството обаче е готово при усложняване на епидемичната ситуация да остави вкъщи и най-малките ученици.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top