fbpx
Начало » България » Денков: Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование

Денков: Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование

  • bobi
  • 02 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за Денков: Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование

Трябва да създадем спокойствие в системата на висшето образование, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Очаква се утре депутатите да обсъдят проект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 г., свързан с атестацията на преподавателите във висшите училища. Това предвижда проектът на програмата за работата на депутатите през тази седмица. Измененията са внесени от парламентарната група на „Има такъв народ“. С тях се цели да отпадне методиката за атестация на университетските преподаватели, определяна с акт на Министерския съвет и по този начин средствата, отпуснати за увеличение на възнагражденията на университетските преподаватели в бюджета за тази година от 20 млн. лв. да достигнат до висшите училища.

„Преди няколко дни изпратих официално становище от Министерството на образованието и науката (МОН), че параграф 17 от Закона за държавния бюджет трябва да бъде променен, тъй като има проблеми в него. Но не е МОН институцията, която го е инициирала. Текстът на този параграф го видях, публикуван в „Държавен вестник“, и всички трябва да осъзнаем, че когато е направена грешка, тази грешка трябва да бъде поправена. И трябва да разделим тези 20 млн. лв., които са гласувани като средства за висшите училища, от необходимите стъпки за провеждане на реформата във висшето образование. Това по никакъв начин не променя моите амбиции за това, че реформата трябва да продължи, но това да е по-правилния начин, за да бъдат стъпките безупречни и от юридическа гледна точка“, заяви днес на заседанието на образователната комисия министър Николай Денков.

Председателят на комисията Ирена Анастасова („БСП за България“) каза, че е постъпила протестна декларация от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ (ВОН-КНСБ) относно разглеждането на промяната в параграф 17 на Закона за държавния бюджет, която е внесена и е част от дневния ред на заседанието на Народното събрание за утре. Промяната в Закона за държавния бюджет е минала през бюджетната комисия и е приета с пълно единодушие, а утре предстои да бъде гледана в пленарната зала, отбеляза Анастасова.

Моят призив е да обърнем внимание на протестната декларация като факт, а отделно, след като утре ще бъде приет параграф 17, призовавам и колегите от всички парламентарни групи да подкрепят предложението, което е направено, включително и от „Продължаваме Промяната“. След това, в делови и бърз порядък, да приемем в пленарната зала и промените в Закона за висшето образование, защото те са необходими, призова министър Денков.

Допълнителното финансиране на висшите училища да бъде използвано за увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав, са мотивите в протестната декларация на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН-КНСБ), за която по-рано днес БТА съобщи. Текстът за финансирането не трябва да предвижда ограничения, изключения или условия за предоставянето на средствата. Мярката „увеличение на възнагражденията“ има за цел да компенсира неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната. Допълващото финансиране следва да е насочено единствено и само за постигане на тази цел – увеличаване на възнаграждението на всеки член на академичния състав – асистент, главен асистент, доцент, професор, преподавател, старши преподавател, като Анекс към Националното споразумение, се посочва в декларацията на ВОН-КНСБ.

Председателят на ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева благодари на министър Денков, че е отправил призив към всички партии, включително и към „Продължаваме Промяната“, за допълнителните средства за висшите училища.

Заместник-председателят на образователната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) изрази съмнение, че тези 20 млн. лв., предвидени за висшите училища, ще им бъдат предоставени бързо, предаде БТА.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top