fbpx
Начало » Бакалавър » Да влезеш с матура в университет – как ще се промени образованието?

Да влезеш с матура в университет – как ще се промени образованието?

  • bobi
  • 29 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Да влезеш с матура в университет – как ще се промени образованието?

Директорът на Националния студентски дом Християн Даскалов беше поканен от Нова телевизия да коментира матурите като начин за прием в университет.

„Налагането на матурите като вход за университетите в България е процес, който постепенно, в последните 10 години, се случва. За тези, които не следят процесите – няма никаква рязка промяна в това отношение. Единици са университетите и специалностите, които до момента не се възползваха от този вход. Много от тях обаче вече го възприеха. Ако някой човек смята, че може да мине между капките и да влезе в Юридическия факултет със завишена оценка на матура, то той ще бъде „сдъвкан” и „изплют” още на първата изпитна сесия от колегите, които преподават”.
Според Даскалов от дълго време учителите са се подготвяли за предстоящото онлайн обучение с иновативни инструменти.
„Това са подготвени експерти, за да се занимават с иновативни и дистанционни форми на преподаване. Проблемът, който имаше в последните години, беше, че ръцете им бяха вързани. Административно системата е толкова ограничаваща, че повечето от иновативните подходи просто бяха забранени за провеждане.”
По отношение на смесените форми на обучение Даскало също имаше компетентно мнение.
„Лекциите в университет, например, които са основно с теория, могат да бъдат преподавани дистанционно. Работилниците, заниманията в екип и упражненията би следвало да се случат присъствено.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top