fbpx
Начало » Бакалавър » Графичен дизайн: изкуство с цел

Графичен дизайн: изкуство с цел

  • bobi
  • 08 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Графичен дизайн: изкуство с цел

Графичният дизайн е творческа специалност, която, макар и тясно свързана с най-новите компютърни технологии и софтуерни програми, се изучава в университетите и факултетите по визуални изкуства. Графичният дизайн е изкуство с цел. Той включва план за решаване на проблем или постигане на определени резултати, с използване на изображения, символи или дори думи. Това е визуална комуникация и естетически израз на идеи, базирани на различни графични елементи и инструменти. В този смисъл графичният дизайн е ключов елемент в комуникационната и рекламна стратегия на всеки един съвременен бизнес. Затова е и е една от най-търсените и добре платени професии, както у нас, така и в чужбина. Едно от най-големите предимства е възможността за използване на последните технологии и програми като средства на графичния дизайн.

4 причини да уча графичен дизайн

  1. 1. Креативната индустрия се разраства все повече

Редица професии са застрашени от изчезване поради навлизането на роботиката и изкуствения интелект във всички сфери на живота ни в близките години. Творческите професии обаче не срещат този риск. Графичният дизайн изисква човешка намеса, която да се адаптира към различни тенденции, предпочитания и идеи. Разбира се, технологиите ще продължават да улесняват значително работата на дизайнерите, но никой робот няма да може да ги замести скоро.

  1. 2. Задоволяване на нуждата от креативност на поколението Z

Всички сме чували за т.нар. милениали (millennials), но в разцвета на силите си вече са родените между 1995 и 2002 година, познати като поколението Z. Характерни за тях са афинитета към технологиите, индивидуализма, креативността, различния поглед над нещата. Това е и поколението, което вече има покупателна способност от 150 милиарда евро в Европа и Близкия Изток. Това означава, че то е основен таргет на бизнесите и техните визуални комуникации днес.

  1. 3. Професия, подходяща за работа като freelancer от всяка точка на света

В духа на поколението Z и най-новите промени в работната атмосфера, работата на графичният дизайнер може лесно да се осъществява във всяка една държава. Не е нужно да се установите за постоянно в дадена компания, тъй като голяма част от добрите професионалисти приемат разнообразни проекти и работят на свободна практика, Това дава възможността за пътувания, създаване на собствена агенция и голяма доза независимост.

  1. 4. Живеем във време, в което всеки може да види работата на графичния дизайнер

Специалността е особено подходяща за хора, които искат да виждат резултата от усилията си в светлината на прожектора. Дизайните буквално могат да достигнат милиони хора – онлайн, в социалните мрежи, на билборди по улиците, в списанията и опаковките на продуктите – и в това има голяма доза вълнение.

Какво се изучава

Обучението по графичен дизайн включва обща художествена подготовка, като специално внимание се обръща на уменията за работа със специализирани графични компютърни програми. Често в обучението са интегрирани основни икономически познания, отнасящи се до рекламата и визуалните комуникации. Сред най-разпространените изучавани дисциплини са:

  • Рисуване и визуално проучване;
  • Живопис и цветознание;
  • Графика;
  • Пластика;
  • Компютърни приложения;
  • Дигитална фотография и други учебни дисциплини;
  • Илюстрация;
  • Рекламен дизайн;
  • Бизнес комуникации и връзки с обществеността;
  • Потребителско поведение и други.

Графичен дизайн в чужбина

В чужбина водещи дестинации са академиите и факултетите по изкуства в САЩ, Великобритания, Италия. Класациите за международно образование излъчват и скандинавските страни като лидери в иновациите, що се отнася до обучение по дизайн:

Водещи университети в Европа

Място в света

Университет

Държава

1.

1.

Royal College of Art

Великобритания

2.

2.

University of the Arts London

Франция, Сингапур

3.

6.

Politecnico di Milano

Италия

4.

7.

Aalto University

Финландия

5.

8.

The Glasgow School of Art

Великобритания

6.

11.

Goldsmiths, University of London

Великобритания

7.

19.

Design Academy Eindhoven

Холандия

8.

20.

The Royal Danish Academy of Fine Arts

Дания

9.

24.

École Nationale Supérieure de Création Industrielle

Франция

10.

26.

Umea University

Италия

Източник: QS World University Rankings by Subject 2019

Великобритания традиционно е първенец в качественото обучение в почти всяка една област, но когато говорим за графичен дизайн, Европа предлага и други интересни опции. Едни от най-престижните арт академии се намират в Италия: Nuova Accademia di Belle Arti Milano, Florence Design Academy, Istituto Erupeo di Design. Последният има филиали в основните италиански градове, както и Испания и Бразилия. Обучението е на английски език, като таксите за 3-годишно обучение по Графичен дизайн са в порядъка на 17,000 евро. В Испания пък изпъква бакалавърската програма на Marbella Design Academy. Френското и немското образование също имат какво да предложат, но там изборът от програми на английски език е малък.

В САЩ също ще откриете водещи институции в сферата на изкуствата и дизайна, но там традиционно и таксите са доста по-високи. Обучението започва от около 20 000 долара на година и може да достигне двойно по-големи суми.

Водещи университети в САЩ

Място

В света

Университет

1.

3.

Parsons School of Design

2.

4.

Rhode Island School of Design

3.

5.

Massachusetts Institute of Technology

4.

9.

School of the Art Institute of Chicago

5.

10.

Pratt Institute

Източник: QS World University Rankings by Subject 2019

Кандидатстването в чужбина е стандартно и най-често е по документи – диплома за предходно образование, препоръки, мотивационно писмо. За специалност графичен дизайн обаче и то в най-престижните институции може да ви бъде изискано портфолио от ваши проекти и рисунки.

Графичен дизайн в България

Специалност графичен дизайн набира все по-голяма популярност у нас и вече съществува разнообразие от университети, които предлагат опции за изучаването й. В класацията за висше образование на МОН разглеждаме категорията изобразително изкуство, за да добием представа за университетите с най-добра репутация в областта:

Място

Университет

  1. 1.

Национална художествена академия

2.

Нов български университет

3.

Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

4.

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив

5.

Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

6.

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

Източник: МОН 2018

  • Национална художествена академия – магистърска програма Графичен дизайн с продължителност 3 семестъра;
  • Нов български университет – бакалавърска програма Графичен дизайн с продължителност 4 години, включващи редица теоретични и практически модули, както и задължителен стаж; магистърска програма Графично и пространствено проектиране със специализация Графичен дизайн и продължителност 3 семестъра;
  • Великотърновски университет – бакалавърска и магистърска програма Графичен дизайн и визуални комуникации;
  • Пловдивски университет – бакалавърска програма Графичен дизайн с реклама и продължителност 4 години.

В държавните вузове специалността е част от катедрите по изобразително изкуство, затова очаквайте изпит по рисуване като задължителна част от процеса по прием.

Кариерна реализация

Графичният дизайнер редактира  изображения (снимки, рисувани графики), извършва туширане на изображения, прехвърляне на части от едно изображение в друго. Премахва и добавя елементи в изображението, работи с текст и лого, настройва цветовете, използва програми като InDesign за дизайн и оформление на страници в издателската дейност. С две думи – графичният дизайнер визуализира теми, емоции, проекти и продукти.

Без дизайн в наши дни не може да се развива нито една сфера от човешката дейност. Графичният дизайн е необходимо звено независимо от сферата на дейност на всяка малка и голяма фирма, предлагаща краен продукт или услуга – от телекомуникационни компании до компании за обучения, ATL и BTL рекламни агенции, маркетинг отдели на компании с всякакъв вид дейност. Възможността за работа от разстояние също не е за подценяване – избирайки професията дизайнер, вие ще можете да я упражнявате от всяка точка на планетата по свой собствен график.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top